Nettikeskustelujen henkisesti rumat ihmiset

Henkisesti rumat ihmiset

Facebookin Äitylit sekä Mutsit vs. Faijat ryhmissä Ilta-sanomien juttu minusta oli nostanut tuttavieni ja ystävieni mukaan aikamoisen keskustelumyräkän. Molempiin ryhmiin kuuluu lähipiiristäni varmaan ainakin viitisenkymmentä ihmistä, joten erinäisiä yhteydenottoja kera hämmästelyn ja kummastelun ne aiheuttivat, ja moni kertoi minulle ettei pysty kyseisiä keskusteluketjuja edes lukemaan kun on verenpaineet tapissa tai suoraan sanoen vituttaa.

He kertoivat, että sen ohella että osa keskustelijoista kommentteineen oli positiivisia tai neutraaleja, osa kommenteista oli todella ala-arvoisia tai jollain tapaa vihamielisiä. He ihmettelivät kuinka jotkut kehtaavat kirjoitella sellaisia näissä ryhmissä omilla nimillään ja kasvoillaan, mutta itseasiassa minä en ihmettele. Se on minulle varsin tuttua.

Henkisesti rumat ihmiset ovat netissä kuin kaloja vedessä

Käytettyäni nettiä todella aktiivisesti nyt noin 18 vuoden ajan ja ollessani vuosikausia erilaisten nettisivustojen ylläpidossa sekä blogatessani työkseni, olen huomannut että netissä tyhmyys tiivistyy. Niin. Aika harva ihminen oikeasti kehtaa kasvotusten kadulla mitään sellaista sanoa mitä netissä sanovat. Monelle internet on jonkinlainen todellisuudesta irrallinen rinnakkaismaailma missä voi kirjoittaa mitä vain. Voi sanoa mitä sylki suuhun tuo koska koetaan etteivät samat käytössäännöt koske siellä. Sehän on vain netti.

Itsekin olen vaalinut joskus aika kovia arvoja ja ollut hyvin ulkonäkökeskeinen ihminen, mutta siltä kohdin omatuntoni on puhdas että voin sanoa etten ole ikinä sortunut muiden ulkonäön herjaamiseen tai mihinkään epäasialliseen loanheittoon tai vihapuheeseen. Ihmisten käytöstapoja olen kyllä arvostellut ankaraankin sävyyn, mutta niin mielestäni pitääkin. Huonosta käytöksestä saa ja pitää sakottaa.

Mielipide luodaan sen perusteella mitä tietoa annetaan

Ilta-Sanomien nettiversion jutussa ei korostettu sitä kuinka menin ensimmäisiin leikkauksiin vasta tehtyäni pitkään laihdutus-urakkaa, ja kuinka takanani oli ollut parhaimmillaan jopa 70kg pudotus (joka kyllä oli itse lehtiversiossa mutta nettikirjoitus on aina suppeampi). Tekstissä ei myöskään mainittu sitä että laihdutustani ja hoikemmassa kunnossa pysymistä on varjostanut sairastamani ahmintahäiriö, joista kumpainenkin tieto voi olla lukijalle jossain määrin merkittäviä asioita. Ahmintahäiriöstä ei kuitenkaan tässä yhteydessä haluttu puhua, sillä ahmintahäiriö ei ollut jutun pääidea. Se oli puhtaasti se millaista on olla jollain tapaa ”poikkeava” nykypäivän kauneusihanteiden vallitessa, ja millaisia ulkonäköpaineita se voi aiheuttaa.

Nettikiusaajien, koulukiusaajien ja työpaikkakiusaajien sukupolvi

Niin tai näin, ilman taustatietoja tai syvempää tuntemusta, ihmiset haluavat aina sanoa sanottavansa, etenkin silloin jos se on jotenkin negatiivista. Suomessa on sananvapaus ja jokaisella on oikeus kertoa mielipiteensä, mutta usein kannattaisi ehkä punnita miten asiat ilmaisee ja toisinaan myös sitä miksi tuntee niin kuin tuntee? Ne samat arvostelevat ihmiset kuitenkin itkevät lehtien sivuilla ja erilaisissa nettiryhmissä lapsiensa koulukiusausta ja syrjintää, tosin osa näiden ihmisten lapsista on varmasti myös itse koulukiusaajia, tai ainakin tulevia sellaisia vanhempiensa käytöksen perusteella. Huomattuani läheisteni järkytyksen voin vain ihmetellä: Näinkö puhutte ihmisille, sanoisitteko kasvokkain, kehtaisitteko? Sellaisia arvojako opetette lapsillenne? Sanoisitko saman äidillesi tai sisaruksellesi? Minä olen mieluusti vaikka ikuisesti lihava ennemmin kuin henkisesti ruma.

Sun sanat kertoo enemmän susta kuin musta

Nettikeskustelut mä jätän ihan oman onnensa nojaan, mutta tämän blogin kautta saamani palautteen otan vastaan, niin hyvässä kuin pahassa. Kaiken ei todellakaan tarvi olla positiivista, neutraalia kommentointia ja asiallista kritiikkiäkin on olemassa, mutta vihapostiltakaan ei voi välttyä vaikka se vain minun silmilleni jääkin.

Tähän mennessä, tähän aiheeseen liittyen saamani positiivinen tai neutraali palaute on annettu joko Facebookissa oman nimen ja kasvojen kera, tai sitten sähköpostitse tai blogikommentteihin niin että ihminen on jollain tapaa personoitunut (vaikkapa luovuttamalla oikean, toimivan sähköpostiosoitteensa). Ne muutamat blogiini tulleet vihamieliset ”olet vastenmielinen selkärangaton läski” tyyppiset kommentit ovat tulleet anonyymeistä lähteistä kera feikkiosoitteiden (yllätys!). Olisi hauska nähdä kuka sellaisia kommentteja oikein kirjoittaa ja millä meriiteillä, mutta sellaista tuskin tulee koskaan tapahtumaan.

Opettavaisia ja hienoja hetkiä

Mun mielestä se mikä on tässä kaikista mahtavinta on se että mä uskallan ja kehtaan olla mä, vikoineni päivineni. Tein erittäin julkisen ja rohkean teon esiintyen omalla nimelläni ja kuvillani valtakunnan toiseksi suurimmassa lehdessä, etusivun lööpeissä, aukeaman kokoisessa jutussa ja viikkoa myöhemmin nettijulkaisussa puhuen tabuna pidetystä aiheesta. Elämäni vastoinkäymisistä, opetuksista ja omista virheistäni koko kansan edessä puhuminen on sellainen asia mistä mä voin olla ylpeä ja mihin ei varmasti kovin monella kantti riittäisi, ja kaikista mahdollisista selkäni takana tapahtuvista paskakommentoinneista tai tulevista vihaviesteistä huolimatta, se on tärkeintä että mä itse tiedän kuka ja mitä mä olen ja pystyn nukkumaan yöni hyvin.

Läheisiltä saatu palaute myös kannustaa, ja jos miettii niin aika kauniita sanoja ihmisiltä ketkä oikeasti tuntevat minut ja tilanteeni, ja ovat eläneet tätä elämää kanssani eivätkä vain lue sitä jostain lööpeistä.

Yksi entisistä kumppaneistani: ”Hieno juttu toi iltasanomat. Minusta ansaitset sen koska blogiisi kirjotat tosi rohkeasti itsestäsi ja paino-ongelmista ja elämän ongelmista. Vaatii paljon rohkeutta ja tietynlaista itsensä hyväksymistä sellaisena kun on ja kirjoittaa noin vapaasti kaikkien nähtäville nettiin. Oot kyl aina osannu hyvin kirjoitella forumeilla ja muilla sivustoilla mutta ainakin minun mielestä kun blogiasi olen lukenut niin huomaa että olet kasvanut ihmisenä myös henkisesti. Musta on hienoa olet myös päässyt matkusteleen ja tekee noita asioita mitä halusit nuorempana jo. Mukava nähdä että sulla menee hyvin.”

Monivuotinen miespuolinen tuttavani: ”Helvetti miten rohkea avautuminen iltasanomissa! Monella ei pokka kestäis moista. Hyvä Eve! Tunnusbiisiksi sulle sopis oikein hyvin Dream Theaterin As I am. Saa nähä, alkaako paska lentämään, vihaajat vihatkoon!”

Niin. Näin erilailla ihmiset reagoi. Vihaajat vihaa ja mä laitan tuon Dream Theaterin As I Amin soimaan.

 

Queen Of Everything Instagramissa / Bloglovinissa / Facebookissa
Snapchatissa käyttäjätunnus queenofeve1808

Ylipaino ja ulkonäköpaineet

Ylipaino ja ulkonäköpaineet

Tänään julkaistiin minusta kertova juttu Ilta-Sanomien nettisivuilla, kun se itse lehdessä ja lööpeissä oli viime viikonloppuna. Sain jo lehtijutun perusteella paljon palautetta tutuilta ja tuntemattomiltakin, mutta nyt varmasti vielä enemmän. Ystäväni osasivat jo kertoa aiheen nostetun mm. Facebookin paljon puhuttuun Äitylit -ryhmään (en itse kuulu sinne) ja voi olla että joku tekee pahamaineiselle Vauva-palstallekin avauksen. Mä välttelen kaikenlaisia nettikeskusteluja aiheesta enkä lue kommentteja, en halua turhaan joutua tappelemaan tuulimyllyjä vastaan ja nähdä ikäviä ja ilkeitä kommentteja ajattelemattomilta ihmisiltä.

Tiedän toki että on myös paljon hyvää kommentointia, ja niin pitäisi ollakin, sillä Merja Asikaisen tekemä juttu on mielestäni hyvä ja varsin asiallinen. Mun ajatukset ja tapahtumat esitetään toki paljon lyhennetympänä ja supistetumpana versiona siitä mitä ne todellisuudessa ovat, mutta jutun ydin on mitä on. Se on se totuus että ylipaino ja lihavuus ovat vaikeita asioita niin ihmiselle itselleen kuin ympäristöllekin, ja se voi aiheuttaa monenlaisia ulkoisia paineita näyttää hyvältä.

Kuva: Joonas Salo

Mä haluan että mut määritellään ihmiseksi, ei vain ylipainoiseksi

Yhteiskunta ja ihanteet vaatii tietynlaista lookkia ja jos siihen ei pääse omin avuin tai laihduttamalla, moni voi turvautua kirurginveitseen. Itse en ole jaksanut laihduttaa, en ole kyennyt, en ole pystynyt. Olen vuosikausia sairastanut epätyypillistä syömishäiriötä eli ahmintahäiriötä (binge eating disorder) joka on asettanut omat haasteensa, ylä-, ja alamäkensä elämääni ja vaikeuttanut sitä oman vartalon rakastamista ja hyvän kunnon ylläpitämistä. Olen vihdoin vuosikausien taistelun jälkeen saanut siihen hoitoa, mutta kuten tiedätte: erilaiset sairaudet ja niistä parantuminen eivät ole niin yksinkertaisia ja muutu sormia napsauttamalla kuin taikaiskusta ja pelkällä tahdonvoimalla, ja jos korjaantuisivat niin tässä maailmassa ei olisi yhtäkään masentunutta, uupunutta, anorektikkoa, bulimikkoa, ahmintahäiriöistä tai muutakaan kun ei tarvisi kuin ottaa itseään niskasta kiinni ja problem solved ;)

On mahdollista että ympäristön paineet ajavat erilaisten ikävien asioiden pariin, ne voivat olla syömishäiriöitä kuten anoreksia, bulimia tai ahmintahäiriö, tai ajaudutaan masennukseen tai ostamaan itselleen vaadittua ulkonäköä plastiikkakirurgian puolelta rasvaimuin ja leikkauksin. Mä itse kuitenkin kaiken kokemani jälkeen pyrin siihen että saavuttaisin hyvän olon ja onnellisuuden muilla keinoin, eikä ulkonäköpaineet enää niin vahvasti ohjaisi mun elämää. Ennen en koskaan olisi suostunut lehtijuttuun saati kuviin jotka otetaan alhaaltapäin: oikein korostaen kaikkia huonoja puolia ja kaksoisleukaa. Enää en välitä niin paljoa. En enää pakkomielteisesti yritä laihduttaa vaan keskityn enemmän terveellisten elämäntapojen ja kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin saavuttamiseen.

Mä en halua että ylipainoisuus arvottaa mua ihmisenä sillä mä olen paljon muutakin kuin jokin ulkoinen asia tai virheeksi luettava seikka, mä olen tunteva ja ajatteleva ihminen, kulloinkin ylläni kantamani läskin määrästä huolimatta.

Ennen kuin kirjoitat vihan ja tietämättömyyden täyteisen ajatuksesi kommenttikenttään niin mieti mitä hyvää se antaa, mitä siitä on hyötyä, ja kuinka teet sillä itsestäsi tai minusta paremman ihmisen ja maailmasta paremman paikan elää.

Ensi viikolla avaan blogissa hieman enemmän kauneusleikkauksista joten kannattaa pysyä kuulolla.

Queen Of Everything Instagramissa / Bloglovinissa / Facebookissa
Snapchatissa käyttäjätunnus queenofeve1808