Italialainen ruoka – Mamma mia!

Italialainen ruoka – Mamma mia!

Italialainen ruoka on ehdottomasti parasta ruokaa maapallolla, ja sen sai taas kerran todistaa parin viikon takaisella Italian matkalla. Tämä on maa jossa en ole kertaakaan pettynyt ruokaan, ja kaikki ruoka on ollut joko hyvää, loistavaa tai erinomaista. Italiaiset pyrkii tekemään laatua mutta priimaa pukkaa tulemaan.

Ai että mä rakastin jokaista syömääni haarukallista!

Tunnetuimpia italialaisia ruokia

Tunnetuimpia italialaisia ruokia ovat tietysti erilaiset pizzat ja pastaruoat, mutta maalla on kyllä tarjottavana vaikka ja mitä muutakin. Italia saa olla ylpeä ruokakulttuuristaan joka sisältää niin pizzat, pastat, juustot kuin viinitkin. Kyllä kiitos, minä haluan maistaa kaikkea ja panostaa laadukkaaseen ruokaan, makuelämyksiin ja ruokanautintoihin, ja sen kyllä italialaiset osaa!

Minä maistoin matkalla myös sienistä tehtyä levitettä joka on hatunnoston paikka ihmiselle joka ei niin sienistä välitä, ja kyllä, sekin oli hyvää!

Omat lempiruokani

Lempiruokiani ovat ehdottomasti pasta alla carbonara, pizza diavola, lasagna (jonka söin samassa paikkaa kahdesti sillä se oli elämäni parasta lasagnea), erilaiset bruchetat, prosciutto ja bresaola, unohtamatta kaikkea mistä löytyy parmesania, gorgonzolaa, pecorinoa, ricottaa, mascarponea tai mozzarellaa. Juustot ovat mun lempiherkkuni ja sopivat moneen ruokaan tai kelpaavat syötäväksi sellaisenaan viinilasillisen kanssa.

Italialaiset ruoat ovatkin omaan makuuni sillä ne ovat yksinkertaisesti puhtaasti mutta rikkaasti maustettuja, ja kohtalaisen raskaita. Ne vievät nälän satavarmasti, aina ja joka kerta.

Italialaiset ruokailutavat

Italialaiset eivät erityisesti panosta aamiaiseen ja aamupala onkin usein jokin makea leivos ja pikainen kahvi, espresso tai cappucino. Suolaista aamupalaa ihmetellään ja kahvitkin ovat minikokoisia kupposia, päinvastaista mihin suomalaiset ovat tottuneet. Aamupalaksi italialainen voi siis syödä vaikka marmeladia ja croisantin tai jonkun makean lehtitaikinaleivoksen.

Lounas syödään aikaisintaan kello 13, usein myöhemmin. Illallinen nautitaan sananmukaisesti vasta illalla, eikä ruokailua aloiteta ennen kello 19.00. Itseasiassa, on varsin tavallista että illallista aletaan tarjoilemaan lähempänä kello 21.00, ja meillekin se oli aika jolloin lähdimme syömään.

Itse ruokailu on pitkä ja sosiaalinen tapahtuma, pöydän ääressä istutaan rauhassa ja keskustellaan päivän tapahtumista, vaihdetaan kuulumisia ja mielipiteitä ajankohtaisista asioista. Mikäli haluaa noudattaa ateriakaavaa, niin ateriointi aloitetaan antipastolla eli alkuruualla, jonka jälkeen syödään prime platto eli ensimmäinen pääruoka ja seconda piatto toinen pääruoka. Ateriointi päättyy dolcininiin eli jälkiruokaan.

Me emme ihan joka kerta jaksaneet pitkän kaavan mukaan, mutta vähintäänkin kaksi ruokaa tuli melkein aina otettua. Alkupalat ja pääruoka.


Italialainen keittiö

Italialainen keittiö perustuu yksinkertaiseen ja laadukkaista raaka-aineista tehtyyn ruokaan. Perinteiset raaka-aineet ovat oliiviöljy, viinietikka ja yrtit. Sanotaan, että Italian seitsemän salaisuutta ovat: öljy, pasta, kala, juusto, kasvikset, hedelmät ja viini ja näin se varmasti onkin vaikka kalaa ei tullut syötyä kertaakaan tällä reissulla. Sen sijaan pasta, erilaiset tuliset mausteiset makkarat ja porsaanliha, juustot, tomaatit ja tuoreet yrtit tulivat hyvinkin tutuiksi. Italialainen ruoka on perinteitä noudattavaa, ja todellista italialaista ruokaa saa harvoin maan ulkopuolella, sen huomasi taas Suomeen palatessa ja ”italialaisessa” ketjuravintolassa käydessä: ruoka ei ollut sinnepäinkään…

Onneksi kuitenkin maistan vielä suussani tuon elämäni parhaan lasagnan!

 Vesi kielellä vieläkin

Niin mä muistelen vieläkin noita ruokia vesi kielellä ja silmäilen samalla Norwegianin tarjouksia. Voitaisiinko lähteä pian takaisin Italiaan nauttimaan lämmöstä, kulttuurista ja hyvästä ruoasta? Jooko?

Un pasto senza vino è come un giorno senza sole ♥

Queen Of Everything Instagramissa / Bloglovinissa / Facebookissa
Snapchatissa käyttäjätunnus queenofeve1808

Terveellinen maistuu pahalle

*Sisältää mainoslinkkejä

Terveellinen ruoka on pahaa?

Tältä se usein tuntuu ja varmaan monille ylipainon kanssa taisteleville tuttu asia. Herkut ja epäterveelliset asiat tuovat usein enemmän mielihyvää ja nautintoa, ja siksi on hankalaa syödä terveellisesti. Ei porkkanan puputtaminen ja parsakaalin pureminen vaan tuo sitä makujen sinfoniaa suuhun, ja saattaa jopa maistua pahalle.

Mä helposti sorrun itse ihailemaan kaikkia kauniita annoksia ja #healthyfood #healthylifestyle #eatclean ym tageilla olevia freesin näköisiä annoksia. Joskus olen sitten itsekin rakentanut annoksen maitorahkasta, mehukeitosta ja erilaisista kuivatuista pähkinöistä ja hedelmistä: sellaisesta mikä on yleisesti hyväksyttävää syömistä.

Mutta mitä järkeä on yrittää syödä sellaista jos se jää pelkäksi yrittämiseksi ja sörsselin pyörittelemiselle pitkin lautasten reunoja? Ei mitään.

Makumaailma ja tottumukset muuttuvat toki ajan myötä, ja jos ruokavalio on kovin puhdas, maistuvat herkutkin erilaisilta, samoin kuten epäterveellisen ruoan keskelle laitettu terveellisempi ateria. Toisaalta, ei kaikkien tarvitse syödä samanlailla ja tykätä samoista asioista. Ei laihtuakseen eikä ollakseen kunnossa. Terveellisiä ruokia on monenlaisia ja kukin voi koota itselleen juuri ne parhaat asiat ja jutut mistä tykkää.

Mä en syö maitorahkaa koska en oikeastaan pidä siitä. Syön turkkilaista tai kreikkalaista jugurttia jos syön, mutta ylipäätään hyvin vähän maitotuotteita. Mä en oikeastaan syö mehukeittoja, ellen joskus juo suoraan lasista, mutta minua ne litkut etenkään maitorahkan kanssa eivät miellytä.

Mä rakastan kukkakaalia ja parsakaalia mutta tiedän että jollekin ne on kauhistuksia. Mutta hei, eihän niitä ole pakko syödä! Mä tykkään kurkusta ja paprikasta, ja syön harvemmin tomaattia. Kukin oman makunsa mukaan, ja kyllä sieltä terveellisistäkin pitäisi löytyä jotain joka maistuu hyvälle.

Mä jään etsiskelemään niitä hyvänmakuisia terveellisiä juttuja jotta löydän niitä mun mielestä hyviä juttuja. Ei se ole kiveen hakattua tääkään! Kukin makunsa mukaan ja se kuka on sitä mieltä ettei kaikesta tarvi tykätäkään olkoon sitä mieltä, mä oon eri mieltä.

Näin aikuisena kun on mahdollisuus valita mitä syö, niin miksi söisi tahallaan pahoja asioita jos kerran voi valita myös hyvänmakuista ruokaa (ja terveellistäkin, ne eivät sulje pois toisiaan!).

Calvin Klein toppi täältä* / Adidas lippis täältä* / Aurinkolasit täältä* / Tommy Hilfiger loaferit täältä* / Ralph Lauren laukku täältä*
Queen Of Everything Instagramissa / Bloglovinissa / Facebookissa
Snapchatissa käyttäjätunnus queenofeve1808