Lihavan ruokapäiväkirja – Yritys hyvä kymmenen

Yritys hyvä kymmenen

Tässä vois olla tiivistettynä viime aikojen ruokapäiväkirja. Mä oon yrittänyt muistaa niitä kirjailla ja kuvata, rehellisesti sanottuna aika huonolla lopputuloksella. Ei ole tuntunut ihan ykkösprioriteetilta kun on ollut ihan hitosti tässä kaikkea, ja mulla ei kertakaikkiaan oo riittänyt paukut kaikkeen.

Mutta!

Tässä kohtaa tulee yleensä se hirveä selitysten tulva että miksi oon syönyt päin prinkkalaa tai en ollenkaan, mutta nyt sitä ei oo tulossa. Fakta on etten ole muistanut kirjata, mutta ajattelin vetää itseni taas sadannen kerran ruotuun ja alkaa pitämään lukua yllä. Hyvä asia on se että ei ole oikeastaan mitään mitä pitäisi jotenkin hävetä, sillä nyt jos koskaan mä oon syönyt kunnolla ihan oikeaa ruokaa. Voitteko kuvitella, siis r u o k a a?

Mun suosikit

On ollut tosi ihana syödä joka päivä ihan oikeaa ruokaa, niin hassulle kuin se monesta voikin tuntua. Mulle itsekootut kaupan salaattibuffan salaatit ovat yksi kaikista suurimpia herkkuja, ja valitsen niihin aina kaikkia mun ylimpiä lemppareita: silloin ne on jonkun verran suolaisia ja mausteisia, ja ennen kaikkea ruokaisia.

Kun latoo sekaisin punakaalia, salaattisekoitusta, fetaa, pestomausteista pastaa, paahdettua sipulia ja hirveä määrä kanaa se on muy bien mun mielestä. Tykkään myös tosi paljon täytetyistä tomaateista tai paprikoista, ne on ihan mun lemppareita. Myös ruisleipään tehdyt tonnikala”pizzat” mikrossa on mun ylimpiä feivörittejä. Jos mä haluan jotain raikasta, on se turkkilaista tai kreikkalaista jugurttia ja mansikoita, banaania, pensasmustikoita, tuoretta ananasta ym. Love it!

Näin paperilla tää tietysti kuulostaa tosi hyvältä, mutta sitten puuttuu enää se että se ateriarytmi olis kunnossa ja ei tarvisi joka päivä syödä herkkuja. Silloinhan mä olisin varsin hyvällä mallilla!

 

Queen Of Everything Instagramissa / Bloglovinissa / Facebookissa
Snapchatissa käyttäjätunnus queenofeve1808

Mikä erottaa ahminnan ja herkuttelun?

Ahminnan ja herkuttelun ero

Monelle tuntuu olevan epäselvää se, mikä on ahmintaa ja mikä on herkuttelua. Moni ahmintahäiriöinenkin usein soimaa itseään ahminnasta ja syöpöttelystä, vaikka todellisuudessa kyse ei olisi ahminnasta, tai ainakaan ahmintakohtauksesta.

Lähes kaikki ihmiset herkuttelevat ja syövät asioita jotka tuovat heille mielihyvää ja maistuvat erityisen hyviltä. Ravinto ei aina ole pelkkää polttoainetta, ja suurin osa ihmisistä menee ruoassa maku edellä, terveys perässä, ja se on ihan toimiva yhtälö ja voi olla täydessä balanssissa mikäli valitaan terveellistä ruokaa joka maistuu hyvältä. Ei kuitenkaan ole väärin syödä ruokaa joka on hyvää muttei terveellistä, ja se usein onkin sitä mikä mielletään herkutteluksi.

Kuinka usein voi herkutella?

Osa ihmisistä sallii herkuttelun itselleen päivittäin. Se voi olla kahvipulla tai konvehti, lakupatukka illalla tai jokin ihana jäätelö. Toiset taas pitävät selkeitä herkuttelupäiviä, ja syövät herkkuja vain yhtenä päivänä viikosta, tai 80/20 suhdetta painottaen = arjet siististi, viikonloppuisin rennommin.

On todella yksilöllistä mikä toimii kellekin, oli sitten syömisten suhteen hommat hallussa tai vaihtoehtoisesti elämäntapamuutost harjoitteleva tai laihduttaja. Toisille ihmisille on tärkeää saada jotain pientä hyvää usein jotta suurien määrien ahminta pysyy kurissa. Pieni herkku päivittäin voi pitää tilanteen kurissa, kun jollekin toiselle se taas on se pahin asia: kun annat pikkusormen, se vie koko käden.

Millaista on järkevä herkuttelu?

Kukin toki määrittelee sen loppujen lopuksi itse, mutta hyvänä ohjenuorana voi pitää sitä onko syömiset suunniteltuja, vai lähtikö lapasesta? Kun miettii mitä haluaa ja milloin aikoo sen syödä, tai ex tempore nappaa jonkun yhden tai kaksi pientä asiaa, on se herkuttelua.

Kun tilanne lähtee täysin hallusta, syödään suuria määriä kerralla tai päivittäin isoja määriä herkkuja, voidaan puhua jonkinlaisesta ongelmasta. Se että päätät syödä karkkipussin, sipsipussin ja paketin jäätelöä, ja olet jo aiemmin käynyt pizzalla ei ole ahmintaa mikäli osaat nauttia syömästäsi ruoasta ja olet tietoisesti pysähtynyt tekemään nämä valinnat.

Itse juuri tovi sitten herkuttelin kolmen ruokalajin syömisellä. Alkuruoka, pääruoka ja jälkiruoka. Aivan ihanaa itsensä hemmottelua, ja sitä oikeaa herkuttelua. Ahminnaksi se olisi voinut lukeutua mikäli olisin hetken mielijohteesta hakenut mäkkärin autokaistalta kasan hampurilaisia ja ranskalaisia, ja ahminut kaikki kitusiini kerralla suomatta ajatustakaan syömälleni ruoalle.

Millaisia herkuttelijoita te olette?

Queen Of Everything Instagramissa / Bloglovinissa / Facebookissa
Snapchatissa käyttäjätunnus queenofeve1808