Asiat jotka ärsyttää Espanjassa

Sitä usein lomalla ollessa ajattelee, että voi kun täällä on niin ihanaa ja kaikki tuntuu olevan paremmin kuin kotona ja arjessa. Jokaisessa paikassa on kuitenkin ne huonot puolensa jotka eivät välttämättä tule esille lyhyellä lomalla tai jossain luksus-resortissa. Omalla kuukauden reissullani Espanjassa sain kuitenkin muutamia hyvin esimerkkejä siitä mitkä asiat voisivat olla toisin. Tässäpä niistä muutama!

Espanjalaisten huono kielitaito

Tästä kirjoitinkin jo jutun Espanjalaiset ei osaa englantia, argh! jossa asiaa käsittelin hieman enemmänkin. On aina kiva osata puhua hieman kohdemaan kieltä, mutta on mielestäni kohtuutonta olettaa koko maailman opettelevan puhumaan jokaista kieltä viikon tai parin loman takia. Yleisestikin turismilla elävissä paikoissa sitä olettaisi palvelualalla olevien osaavan englantia edes auttavasti, mutta näin ei ole ainakaan Fuengirolassa ja siellä asuvat suomalaisetkin sen ovat vuosien aikana huomanneet. Pahinta on se, etteivät myöskään poliisit osaa englantia. Siitä ikävänä tuoreena esimerkkinä lehdissä hiljattain uutisoitu suomalaisen teinitytön joukkoraiskaus jonka rikosilmoitusta ei oltu saatu kirjattua espanjanlaisten poliisien kielitaidottomuuden takia. Tämä on mun mielestä aika kamala asia, että viranomaisten kielitaito Espanjassa on näin huonolla tasolla.

Kalan ja merenelävien löyhkä

Nyt ei puhuta mistään ihanasta savusiiasta tai halstratuista muikuista, eikä edes pienestä määrästä katkarapuskågenia, vaan ihan siitä itsestään eli silmiä kirvelevästä ja vatsanpohjaan asti mylläävä raa’an merenelävän ja voimakkaan kalan hajusta. En tiedä miten ei suomalaisten kauppojen kalatiskit löyhkää samanlailla, kai meillä on vain jotenkin paremmin asiat hoidossa ja kunnon tiskit ja tuulettimet käytössä, mutta Espanjassa… Voi pojat! Pahinta tässä kalan löyhkässä on se, että se saattaa vallata koko kaupan ja esim. herkästi pahoinvoivalle tai hajuherkille voi olla ihan mahdottomuus asioida joissain kaupoissa. Oudointa tässä kalanlöyhkässä on se, ettei kaupoissa ole paljoa mietitty minne kalatiskit sijoitetaan. Mm. Carrefourissa (Prisman tyyppinen iso kauppa) kalatiski on kivasti vaate-, ja sohvaosaston vieressä, niin että kalanhaju varmasti on hyvin muhevasti imeytettynä tekstiileihin. Kuka haluaa ostaa kalalle haisevan sohvan?

Päätön liikennekulttuuri ja liikennesäännöistä piittaamattomuus

Autojen kunnosta ei välitetä, ei omasta eikä etenkään muiden. Parkkiruutuun jos ei mahdu niin siihen mahdutetaan, vaikka väkisin. Peltivaurioita ja naarmuja onkin autot täynnä ja etu-, sekä takapuskurit rutussa, niillä kun on saatettu ihan tarkoituksellisesti työntää joku toinen auto kauemmaksi että oma mahtuu. Liikenneympyrät ovat usein kaksikaistaisia ja sisemmältä kaistalta leikataan ohi ja päälle kääntyessä. Vilkkua ei juurikaan näytetä, mutta hätävilkkuja käytetään paljon silloin kun pitää pysähtyä esim. keskelle tietä tai risteystä eikä ole parkkipaikkoja, tai tarvii jutella tuttavan kanssa joka on myös liikentessä autolla. Ihan päätöntä menoa siis.

Huono viemäröinti

Tämä lienee ongelma johon voi kohdata oikeastaan lähes kaikissa lämpimissä maissa Suomen ulkopuolella. Ei vain ole suomalaisen viemäröinnin voittanutta. Espanjassa vähän väliä sai törmätä ties millaisiin outoihin lehahduksiin ja pahoihin viemäriperäisiin hajuihin ja kyllä kaikissa paikoissa vessoissakin sellainen pieni viemärin tuoksahdus yleensä oli. Myös niissä puhtaissa ja siisteissä!

Jokaisessa maassa on ne hyvät ja huonot puolensa. Nämä olivat itselleni sellaisia kuukauden havaintoja jotka toistuivat koko ajan ja olivat päällimmäiset ”negatiiviset asiat” jos nyt sellaiseksi niitä voidaan sanoa. Lisääkin voisi aina luetella, kuinka leikkeleet olivat huonoja ja mitään kivoja levitteitä (paitsi juustonmakuisia) ei ollut tarjolla. Kuinka feta ja halloumi olivat kiven alla ja kalliita, miksei savukkeita myydä kuin tupakkakaupassa ja bensa-asemalla (ei häiritse mua kun en polta, mutta on erikoista) jne. mutta ei sitä ihan jokaisesta pikkuasiasta viitsi valittaa. Maassa maan tavalla ja tässä vain näitä mun muutamia huomioita. Parastahan siellä kuitenkin on mielenkiintoinen kulttuuri, hyvä musiikki, ihana ilmasto, aurinko, lämpö ja palmupuut!

♡ SEURAA MINUA ♡

Instagramissa Bloglovinissa / Facebookissa

Oma maa mansikka, muu maa mustikka

Oma maa mansikka, muu maa mustikka

Reissun päällä oleminen alkoi tökkimään ensimmäistä kertaa elämässäni. Viimeisellä viikolla alkoi ihan tosissaan rassaamaan jotkut asiat ja vastoinkäymisiäkin sattui muutamia. Sitä paristi huomasi laskevansa päiviä ja toivoi olevansa kotona. En olisi uskonut itsestäni, minusta joka rakastaa matkustamista. Mulle tuli ikävä mun koiria, äitiä ja omaa sänkyä. Niitä ikävöi tietty melkein koko ajan enemmän tai vähemmän, mutta viimeinen viikko oli jo taistelua. Sitä alkoi kaipaamaan kotia ja omia tavaroita, tuttuja ihmisiä. Elämän helppoutta, yhteistä kieltä ja sitä, että tietää asioiden hoituvan just niin kuin niiden pitääkin. Tämä kaikki varmaan johtui siitä, että olin ensimmäistä kertaa reissussa näin pitkään, yli neljä viikkoa. Se on pitkä aika se.

Kaikki on niin suhteellista

Kolmen tai viiden päivän kaupunkilomat ja viikon tai parin etelänreissut menevät yhdessä hujauksessa. Niissä myös olen aina aika hyvissä hotelleissa, menen valmiille aamupalalle tai olen all inclusivessa, nautin helteestä ja linnunmaitoa muistuttavassa meressä kellumisesta. Olen vain ja ainoastaan lomalla. Nyt reissu ei ollut pelkkää lomaa vaan myös paljon työtä. Ehkä enemmänkin lähellä sitä normiarkea Suomessa, mutta hieman kevennettynä ja eri ympäristössä. Oltiin tuttavien luona kotimajoituksessa joten kaikki tehtiin itse ja elettiin vaatimattomammin kuin hotellissa. Mulle moni asia oli erilaista.

Nyt on ihanaa olla Suomessa

Jotenkin katson Suomea taas ihan erilailla. Täällä on ihanaa, kaunista, vehreää. Ei haise paska eikä roskat. Hyttyset ja muut öttiäiset eivät vaivaa kaupungissa. Mun sänky on ihan h*lvetin laadukas ja jämäkkä. Siinä on mahtava nukkua. Vesijohtovesi on ihanan raikasta, hyvänmakuista ja kylmää. Suihkussa vedenpaine on voimakas ja vessapaperi paksua. Ihmiset ei täällä naarmuta autoja eikä aja kuin reikä päässä tuolla ruuhkassa. Suurimpaan osaan asioista voi luottaa ja kaikki osaavat englantia. Palvelu on älyttömän hyvää ja kohteliasta. Kotoa on lyhyt matka kaikkialle, julkiset kulkee oven edestä ja kävelläkin voi. Tiedän minne olen menossa enkä tarvitse autoa.  Ihanan nautinnollista!

Mitä seuraavaksi?

Mä tykkään reissata, mutta nyt on kiva olla hetki Suomessa. Sain niin paljon lämpöä ja aurinkoa, että nyt tykkään olla myös varjossa. Odotan mielenkiinnolla, millainen Suomen kesä tulee olemaan. Onko hyvä sää vai ei ja haittaako se minua? Mihin lähden seuraavaksi? Sen aika näyttää, mitään ei ole vielä lyöty lukkoon koska krooninen matkaseuran puute vaivaa. Lähden kyllä jos on kaveri matkaan. Nyt jotenkin kuitenkin oivalsin mitä tarkoittaa sanonta ”Oma maa mansikka, muu maa mustikka”. Se on sitä, että vaihtelu virkistää ja molemmat yhtä hyviä, mutta mansikka ehkä hieman makeampi. Opin myös sen, että seuraavan kerran jos lähden jonnekin tämän tyyppiselle kuukauden (tai jopa pidemmälle) reissulle niin otan koirat mukaan. Vuokraan ison huvilan aidatulla pihalla ja yksityisellä uima-altaalla. Ehkäpä ensi vuonna!

♡ SEURAA MINUA ♡

Instagramissa Bloglovinissa / Facebookissa