A-Teema ja lihava Suomi

Saaran kanssa otettiin friendsie matkalla Tampereelle

Ottaisi nyt vaan itseään niskasta kiinni, lopettaisi selittelyt ja laihduttaisi!

Lihava ihminen ärsyttää.

Itseäni ärsyttää tyhmät ihmiset, ihan näin suoraan sanottuna. Sellaiset ihmiset ketkä eivät halua uskoa muita, eivät edes asiantuntijoita vaan pitävät mielipiteensä vaikka hautaan asti, siitäkin huolimatta että todistettavasti ovat väärässä. Yle kutsui minut torstaina Tampereelle Tohlopin studioille seuraamaan Läskimyytinmurtajien, Vaakakapinan ja terveydenhuollon sekä liikunta-alan ammattilaisten keskustelua lihavuudesta. A-Teeman Lihava Suomi -teemaista lihavuusohjelmaa koskien keskustelu ja palaute ohjelman jälkeen toi taas suuren joukon tällaisia mainitsemiani tyhmiä ihmisiä esille, vaikkakin nyt huomattavasti pienemmissä määrin kuin aiemmin.

Selkeästi jotkut ihmiset olivat jo jotain oppineet. Ne ihmiset jotka ennet ovat olleet hyvin vastahankaisia uskomaan heille lihavuudesta, lihavien itsensä kertomaa tietoutta ottivat onkeensa vasta kun ammattilaiset, niin ravitsemusterapeutit, lihavuuslääkärit kuin psykologitkin löivät hieman faktoja tiskiin ja toistivat lihavien itsensä kertomia asioita. Silti jäi vielä joukko kelle sekään ei riitä. On vain yksi ja ainoa oikea tapa. Lihavat eivät ole yksilöitä. Kaikkien pitää ottaa vain itseään niskasta kiinni, lopettaa laiskottelu, syödä vähemmän ja liikkua enemmän ja se on se ratkaisu, vaikka todistettavasti se on ollut se yksinkertaisin ratkaisu vain harvoissa tapauksissa.

Jokainen julkinen esiintulo on askel oikeaan suuntaan – vain niin voi muuttaa maailmaa

Me ihmiset ollaan erilaisia, niin henkisesti kuin fyysisesti. Meillä on erilaiset lähtökohdat, ympäristö, geenit, elintavat, henkinen kapasiteetti, ihan kaikki. Tämänhän luulisi olevan itsestäänselvyys, mutta ei se ole. Jotkut sitten ihmettelee miksi joku lihava ihminen menee telkkaan selittämään läskeistään ja miksi se Saara Sarvas koko ajan jauhaa lihavuudesta, jos kerran on niin hyvä olla niin miksi siitä pitää koko ajan toitottaa? Siksi sitä pitää toitottaa, siksi sitä pitää opettaa asiasta tietämättömille kun iso osa ihmisistä ei näitä itsestäänselvyyksiä jostain syystä ymmärrä. Maailma ei muutu jos kukaan ei nouse barrikadeille ja suostu keulakuvaksi ja äänitorveksi, oli se asia sitten mikä tahansa.

Siis mitä se bodypositivity oikein on?

Bodypositivity on monelle vieras käsite, niillekin keille sitä toistuvasti rautalangasta väännetään. Aina löytyy ihmisiä ketkä jatkavat jankutustaan, siis sitä että se on lihavuuden glorifiointia ja ylipainon ylistämistä ja jopa siihen kannustamista, samalla kun ylipainon riskejä vähätellään ja laihduttaminen käsketään lopettaa. Näinhän ei kuitenkaan ole. Nämä Vaakakapinan kaltaiset kehopositiivisuusliikkeet kuten Jenny ja läskimyytinmurtajat ajavat loppujen lopuksi ihan kaikkien asiaa kehon kokoon katsomatta, ei ainoastaan ylipainoisten. Ylipainoisuus mielletään pääasiassa epämiellyttäväksi ominaisuudeksi ja ylipainoiset saavat valitettavan usein negatiivista huomiota osakseen niin median, sosiaalisen median kuin myös kanssaihmisten toimesta. Sen täytyy loppua. Jokaiselle on suotava rauha oman vartalonsa suhteen.

Omia ajatuksia ylipainosta

Mä olen ollut hoikka ja normaalipainoinen ihminen, laihakin aikoinaan. Sitten myös lievästi ylipainoinen ja vaikeasti lihava, sairaalloinen, kaikkea jokaisesta kategoriasta ja vähän päälle, aina jojoillen eestaas. On kokeiltu kymmenet erilaiset laihdutuskuurit ja dietattu, välillä hyvin, välillä huonoin tuloksin. Nytkin taas ollaan hyvin lihavana, mutta vähemmän ahdistuneena kuin aiemmin eikä jatkuvalla laihdutuskuurilla.

Elämä menee sillä jatkuvalla laihdutuskuurilla hukkaan, etenkin kun sitä elää vihaten omaa vartaloaan, olleen aina tyytymätön näkymään ja eläen ajatuksella ”sitten kun olen laihtunut niin…”. Sitku-elämää elää todella moni ylipainoinen ihminen ja jättää tekemättä monia asioita. Sen lisäksi ettei itse ole tyytyväinen niin saa vielä ulkopuolisilta kuulla kuinka on merkityksetön ja epäonnistunut ihminen. Ruma ja ällöttävä läski. Myös ulkopuoliset ja ventovieraat muistavat siitä muistuttaa jatkuvasti, ihan vaikka kadulla, mutta vähintäänkin ainakin netissä.

Ollaan muuten tuon Venla-patsaan kanssa aika samiksia ;)

Minä en glorifioi lihavuutta saati halua pysyä ylipainoisena

Haluan laihtua, mutta en ikuisella laihdutuskuurilla, vaan elämäntapojani ja ajatuksiani pysyvästi muuttaen. Oppien hyväksymään itseni kaiken kokoisena ja olemaan jatkuvasti ahdistumatta ulkomuodosta. Se, että ohjelman miespuolinen ensihoitajalaihduttaja laihdutti vain ruoalla ja liikunnalla, sekä sillä kuuluisalla itsekurilla johtuu siitä, että se oli hänelle sopiva tapa. Hän on yksilö omilla taustoillaan, ihan kuten koko elämänsä jojoillut ja syömishäiriötaustainen Saara Sarvas. Ihan kuten minäkin tai joku muu. Meille kolmelle ei sovi samat tavat, joten miten ne sopisi miljoonalle? Turha siis hokea mantraa itsensä niskasta kiinni ottamisesta, kun monella ylipainoisella on taustalla paljon muutakin kuin pelkkä sohvan kasvaminen selkään ja mukavuudenhalua. Lihavuus on usein monen pienen asian summa ja monimutkainen yksilö. Vaikkei itse laihtuminen prosessina ole rakettitiedettä, on sen toteutuminen huomattavasti haastavampaa.

Yksi asia on ainakin varma. Jos ylipainoisia ihmisiä jatkuvasti syyllistetään, syrjitään ja solvataan, siitä harva saa puhtia ja pontta muuttaa elintapojaan. Itse olen Läskimyytinmurtajien ja ahmimishäiriöön liittyvän hoitoni myötä saanut paljon hyvää ja huomattavasti seesteisemmän olon kuin aiemmin. Nyt minulla on aidosti sellainen tunne että pystyn muuttamaan elintapojani ja se mitä teen, teen koko ajan pienin askelin, itseäni ahdistamatta. Tässä tavoitteena on tuloksen pysyvyys ja se, että saisin olla terve. Ulkonäölliset seikat tulevat vasta aika pitkällä perästä päin, eivätkä ole ensimmäisenä ajamassa taas jollekin typerälle ja varsin lyhytkestoiselle dieetille.

Katsoitteko te ohjelmaa ja herättikö ajatuksia? Ohjelma on nähtäväillä Yle Areenasta täällä!

Mikäli lihavuus-aihe kiinnostaa, muita ylipainoon ja laihduttamiseen liittyviä postauksiani voit lukea täältä:

Ainoa toimiva laihdutuslääke
Hulluimmat harhaluulot ahmimishäiriöstä
Laihdutus 200kg – 150kg – 130kg – 90kg – 150kg – 130kg?
Ylipaino ja ulkonäköpaineet

 

Queen Of Everything Instagramissa Bloglovinissa / Facebookissa

Miesten läskiviha ja tietokirjailija Petteri Järvinen

Miesten läskiviha – Mistä kohusta puhutaan nyt?

Petteri Järvinen on suomalainen, reilu viisikymppinen tietokirjailija, tietotekniikka-asiantuntija ja kolumnisti, joka mm. kouluttaa SoMe-käyttäytymistä muille, ja antaa vinkkejä siihen kuinka välttää mokailut internetissä. Niin. Älä tee kuten minä teen vaan kuten minä sanon?

Facebookissa Järvinen päätti sitten jakaa ”selfien” (lehtijuttu mm. täällä ja täällä) jossa kuvasi reippaasti lentokoneessa vieressään istuvaa/lepäävää henkilöä ja viittasi kommentillaan lennosta tulevan pitkän… Kun ihmiset reagoivat tähän julkiseen bodyshame-statukseen negatiivisesti ja kritisoivat sitä, päätyi se uutisoitavaksi ja Petterikin myönsi mokanneensa ja päätti pyytää anteeksi. Siis niiq ihan vilpittömästi. Sori siitä hei jos joku loukkaantui.

Viisikymppisten miesten ongelma?

Valitettavasti Petteri Järvisen kaltaisia miehiä on muitakin (epäilemättä myös naisia, mutta miehet ovat ylivoimainen enemmistö) jotka harrastavat erityisesti naisten ulkonäön arvostelua ja etenkin ns. bodyshamingia. Suurimmaksi osaksi muiden ulkonäön negatiivinen arvostelu ja jonkinlainen vihjailu huonommuudesta koskee lähinnä ylipainoisia naisia.

En tiedä mikä on se kipinä joka sytyttää erityisesti naisiin kohdistuvan läskivihan liekkeihin, ja miksi se suurimmaksi osaksi tulee yli viisikymppisiltä miehiltä? Toki tähän osallistuu kaiken ikäiset miehet, mutta tämä vanhempien ukkojen suunsoitto ylittää keskiarvon reippaasti ihan minun omalla kokemuksellakin. En tiedä voiko syynä olla mieshormonin vähentyminen, kunnon rapistuminen, oman kuolevaisuuden tajuaminen tai jonkinlainen katkeruus menetetystä nuoruudesta ja orastavasta impotenssista vai mistä, mutta jostain se naisviha ja erityisesti lihavien naisten vihaaminen kumpuaa. Jostain syvältä, ja siellä on pimeää ja haisee.

Lihavalle naiselle tulee muistuttaa että hän on lihava

Järvisen ”selfietä” ei selitä mikään muu kuin tarve pilkata ylipainoisia ihmisiä. Se, että hänen kohteikseen on valikoitunut naisia ja hän on tehnyt tätä aiemminkin viittaa selvään asenteellisuuteen, ja on silkkaa sinisilmäistä typeryyttä edes yrittää kuvitella tai kääntää asiaa muuksi.

Ikävä kyllä monet Petteri Järvisen kirjoitusten komppaajat (95% miehiä) eivät omaa tarpeeksi tunneälyä tai sosiaalisia taitoja ymmärtääkseen mikä siinä kuvassa ja kommentoinnissa oli oikeastaan se syvin ongelma. Itseasiassa, Petteri Järvisen Facebookkia selatessa minut valtasi aivan mieletön myötähäpeä kun bongasin kasan yli viisikymppisiä miehiä purkamassa läskivihaansa ilmoille. Omilla kasvoillaan, jotkut jopa työpaikkansa tiedot näkyen. Ei heitä hävetä. Se on heille ihan ookoo ja normaalia. Ylipainoisia naisia saa arvostella ja lihavaa naista pitää käskeä laihduttamaan, eikä isoperseiset saa ulista ja loukkaantua turhasta. Kas kun eivät sylje kadulla päälle. Ei kun, itseasiassa jotkuthan sylkevät, sekin on nimittäin nähty.

Näinpä taas niiden viisikymppisten miesten läskiviha pääsi valloilleen:

”Joillekin tulisi myydä lippuja vain lentorahtipuolelle.”
”Paskaako teille muijille mitään selittämään. Laihduttakaa!”
”Jokohan olisi hyvien isoperseisten ihmisten aika rauhoittua”
”Onneksi on toi rasvaimu? Saattaa jäädä tosin peräpää ryppyyn…”
”Näille lesbo-ulisijoille ei pidä antaa periksi. Olisit vaan ollut mies ja pitänyt isosti tulleen naisen kuvan.”
”Ihana huomata, että osa jaksaa näpytellä sokerisilla sormilla niiden seitsemännen ja kahdeksannen munkin välissä kuinka vaatii anteeksipyyntöä!”

Saara Sarvasta lainatakseni:

”Sitten kun lihavuuteen voidaan vihdoin suhtautua vähän vähemmän vihamielisesti, on paremmat ja tutkitusti toimivat tavat lisätä yksilön terveyttä ja hyvinvointia helpompi omaksua käyttöön. Niin kauan kuin lihavia ihmisiä hävettää syödä julkisilla paikoilla, käydä kuntosalilla, nauttia rannalla, olla baarissa tai istua lentokoneessa sen takia, että aina on olemassa riski joutua “selfien” taustalle ilman, että sitä saisi kyseenalaistaa tai pyytää selitystä, on keskustelukulttuurissamme jotain todella pahasti vialla.”

Queen Of Everything Instagramissa Bloglovinissa / Facebookissa
Snapchatissa käyttäjätunnus queenofeve1808