Ylipaino ja ulkonäköpaineet

Ylipaino ja ulkonäköpaineet

Tänään julkaistiin minusta kertova juttu Ilta-Sanomien nettisivuilla, kun se itse lehdessä ja lööpeissä oli viime viikonloppuna. Sain jo lehtijutun perusteella paljon palautetta tutuilta ja tuntemattomiltakin, mutta nyt varmasti vielä enemmän. Ystäväni osasivat jo kertoa aiheen nostetun mm. Facebookin paljon puhuttuun Äitylit -ryhmään (en itse kuulu sinne) ja voi olla että joku tekee pahamaineiselle Vauva-palstallekin avauksen. Mä välttelen kaikenlaisia nettikeskusteluja aiheesta enkä lue kommentteja, en halua turhaan joutua tappelemaan tuulimyllyjä vastaan ja nähdä ikäviä ja ilkeitä kommentteja ajattelemattomilta ihmisiltä.

Tiedän toki että on myös paljon hyvää kommentointia, ja niin pitäisi ollakin, sillä Merja Asikaisen tekemä juttu on mielestäni hyvä ja varsin asiallinen. Mun ajatukset ja tapahtumat esitetään toki paljon lyhennetympänä ja supistetumpana versiona siitä mitä ne todellisuudessa ovat, mutta jutun ydin on mitä on. Se on se totuus että ylipaino ja lihavuus ovat vaikeita asioita niin ihmiselle itselleen kuin ympäristöllekin, ja se voi aiheuttaa monenlaisia ulkoisia paineita näyttää hyvältä.

Kuva: Joonas Salo

Mä haluan että mut määritellään ihmiseksi, ei vain ylipainoiseksi

Yhteiskunta ja ihanteet vaatii tietynlaista lookkia ja jos siihen ei pääse omin avuin tai laihduttamalla, moni voi turvautua kirurginveitseen. Itse en ole jaksanut laihduttaa, en ole kyennyt, en ole pystynyt. Olen vuosikausia sairastanut epätyypillistä syömishäiriötä eli ahmintahäiriötä (binge eating disorder) joka on asettanut omat haasteensa, ylä-, ja alamäkensä elämääni ja vaikeuttanut sitä oman vartalon rakastamista ja hyvän kunnon ylläpitämistä. Olen vihdoin vuosikausien taistelun jälkeen saanut siihen hoitoa, mutta kuten tiedätte: erilaiset sairaudet ja niistä parantuminen eivät ole niin yksinkertaisia ja muutu sormia napsauttamalla kuin taikaiskusta ja pelkällä tahdonvoimalla, ja jos korjaantuisivat niin tässä maailmassa ei olisi yhtäkään masentunutta, uupunutta, anorektikkoa, bulimikkoa, ahmintahäiriöistä tai muutakaan kun ei tarvisi kuin ottaa itseään niskasta kiinni ja problem solved ;)

On mahdollista että ympäristön paineet ajavat erilaisten ikävien asioiden pariin, ne voivat olla syömishäiriöitä kuten anoreksia, bulimia tai ahmintahäiriö, tai ajaudutaan masennukseen tai ostamaan itselleen vaadittua ulkonäköä plastiikkakirurgian puolelta rasvaimuin ja leikkauksin. Mä itse kuitenkin kaiken kokemani jälkeen pyrin siihen että saavuttaisin hyvän olon ja onnellisuuden muilla keinoin, eikä ulkonäköpaineet enää niin vahvasti ohjaisi mun elämää. Ennen en koskaan olisi suostunut lehtijuttuun saati kuviin jotka otetaan alhaaltapäin: oikein korostaen kaikkia huonoja puolia ja kaksoisleukaa. Enää en välitä niin paljoa. En enää pakkomielteisesti yritä laihduttaa vaan keskityn enemmän terveellisten elämäntapojen ja kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin saavuttamiseen.

Mä en halua että ylipainoisuus arvottaa mua ihmisenä sillä mä olen paljon muutakin kuin jokin ulkoinen asia tai virheeksi luettava seikka, mä olen tunteva ja ajatteleva ihminen, kulloinkin ylläni kantamani läskin määrästä huolimatta.

Ennen kuin kirjoitat vihan ja tietämättömyyden täyteisen ajatuksesi kommenttikenttään niin mieti mitä hyvää se antaa, mitä siitä on hyötyä, ja kuinka teet sillä itsestäsi tai minusta paremman ihmisen ja maailmasta paremman paikan elää.

Ensi viikolla avaan blogissa hieman enemmän kauneusleikkauksista joten kannattaa pysyä kuulolla.

Queen Of Everything Instagramissa / Bloglovinissa / Facebookissa
Snapchatissa käyttäjätunnus queenofeve1808

 

Laihdutus 200kg-150kg-130kg-90kg-150kg-130kg?

*Sisältää mainoslinkkejä

Näin minä olen laihduttanut

Kahdesta sadasta vauhdilla alaspäin ja itselleni ihannepainoon, noin 90kg joka näyttää omasta mielestäni 175cm varressani oikein hyvältä mikäli olen samalla myös urheilullinen. Muodokas ja kurvikas mutta ei varsinaisesti lihava. Juuri omaan kauneusihanteeseeni sopiva.

Mutta sitten en ole pystynyt pitämään sitä, ja olen taas alkanut lihomaan yhtä vauhdilla takaisin sinne mistä olen lähtenytkin, ja joutunut taistelemaan sen eteen etten palaa lähtöpisteeseen. Minun ongelmani on koko elämän pituinen laihdutuskuuri, ja sairastamani ahmintahäiriö (binge eating disorder) lisää haasteita matkalleni.

Laihdutus- ja painovapaa päivä

Tänään 06.05.2017 on Syömishäiriöliitto SyLi ry:n Älä laihduta -päivä.

”Laihduttamisesta on tullut jokapäiväistä. Naisista valtaosa on laihduttanut ja yhä nuoremmat tytöt kertovat yrittäneensä laihduttaa. Monet uskovat, että olisivat onnellisempia, jos olisivat hoikempia. Ikään kuin ihmisessä ei olisi muita tärkeitä ominaisuuksia.

Laihuudesta on tullut ihailtu itseisarvo: suurimmat pudottajat ja eniten laihtuvat ovat suuren yleisön silmissä sankareita. Meidän kulttuurissamme laihuuteen on alettu liittää määreitä kuten tehokkuus ja menestys. Lihavuuteen puolestaan liitetään laiskuus ja aikaansaamattomuus, jopa tyhmyys. Samanaikaisesti tämän laihuuden ihannoinnin kanssa, ylipaino ja lihavuus ovat Suomessa ja muissa länsimaissa lisääntyneet. Yhä useammat elävät tilanteessa, jossa eivät saa olla tyytyväisiä omaan kehoonsa, koska heidän ”kuuluu” olla toisenlaisia. Heidän ”kuuluu edes yrittää” laihduttaa.”

Jatkuva ulkoinen paine laihduttaa

Vaikka pääsääntöisesti olen ihminen joka ei jatkuvasti ajattele muiden mielipiteitä, on ympäristön ja yhteiskunnan paine laihduttamiselle ollut suuressa painoarvossa laihdutusyrityksiini. Kovinkaan usein laihdutusyritykset eivät ole lähteneet minusta itsestään ja omasta halustani, halustani olla hoikempi tai kauniimpi, vaan pikemminkin siitä etten kelpaa muille.

Mä oon laihduttanut 15 vuotta enemmän tai vähemmän ja jojoillut painoni kanssa satoja kiloja eestaas. Fitness-maailmaan ja suorittavaan yhteiskuntaan mahtuminen on ollut todella työn takana, mutta pari vuotta sitten lopetin sen laihduttamisen ja muiden miellyttämisen. Tällä hetkellä olen fyysisesti huonossa kunnossa mutta henkisesti paremmassa kuin pariin vuoteen. Nykyään olen armollisempi itselleni ja pyrin enemmänkin terveellisempien elämäntapojen omaksumiseen ja kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin kuin laihtumaan. Jos laihdun niin se tulee siinä sivussa, mutta se ei ole pääasia eikä enää mikään hinnalla millä hyvänsä asia.

Minua on arvotettu ulkonäköni perusteena ihmisenä, vaikka sama Eve olen olin sitten 50, 100 tai 150 kilon painoinen. Olen yhtä hyvä ja arvokas ihminen ylimääräisestä rasvavarastostani huolimatta, mutta minua ei kuitenkaan kohdella samalla tavoin kaiken painoisena.

”Kansainvälisen Älä laihduta -päivän tarkoituksena on herätellä ihmisiä kyseenalaistamaan laihduttamiseen ja painoon liittyviä päähänpinttymiä ja pakkomielteitä. Toivomme, että edes yhtenä päivänä vuodessa jokainen voi ja saa hyväksyä kehonsa sellaisena kuin se on. – Ei ole olemassa yhtä oikeaa kehonmuotoa ylitse muiden.”

Olen lopettanut laihduttamisen

En vain tänään, vaan kaikkina päivinä. En ole kahteen vuoteen enää ajatellut laihduttamista päivittäin, ja olen pystynyt olemaan laihduttamatta. Olen jämähtänyt paikoilleni tai jojoillut eestaas reilusti sadan kilon yläpuolella ahmintahäiriön tuomilla aalloilla, mutta olen kuitenkin vapautunut siitä pakonomaisesta tarpeesta laihtua ja alituisesta paineesta, se on ollut helpottavaa vaikka muuten en olekaan fyysisesti hyvässä kunnossa.

Tällä hetkellä pyrkimykseni on muuttaa elämäntapojani rauhalliseen ja ei vaativaan, syyllistävään ja laihtumiseen suuntaavalla tavalla, vaan pikemminkin tehdä parempia valintoja. Liikkua enemmän, juoda enemmän vettä, syödä terveellisempiä ruokia tai ainakin opetella syömään säännöllisemmin. Se on vaikeaa ja jo nämä yksinään ovat toisinaan ahdistavia asioita, mutta teen niitä kuitenkin terveyteni ja hyvinvointini takia.

Lisää Älä laihduta -päivästä Syömishäiriöliitto SyLi ry:n sivuilla.

Ps: Elloksella on Ellos Home* valikoimasta viikonlopun ajan 20% alennus joka kannattaa hyödyntää mikäli keväinen sisustuskärpänen on päässyt puraisemaan! Paljon ihania mattoja, sisustusesineitä, valaisimia, tekstiilejä ym. Ellos Homen valikoimaan pääset suoraan täältä*!

Queen Of Everything Instagramissa / Bloglovinissa / Facebookissa
Snapchatissa käyttäjätunnus queenofeve1808