Miesten läskiviha ja tietokirjailija Petteri Järvinen

Miesten läskiviha – Mistä kohusta puhutaan nyt?

Petteri Järvinen on suomalainen, reilu viisikymppinen tietokirjailija, tietotekniikka-asiantuntija ja kolumnisti, joka mm. kouluttaa SoMe-käyttäytymistä muille, ja antaa vinkkejä siihen kuinka välttää mokailut internetissä. Niin. Älä tee kuten minä teen vaan kuten minä sanon?

Facebookissa Järvinen päätti sitten jakaa ”selfien” (lehtijuttu mm. täällä ja täällä) jossa kuvasi reippaasti lentokoneessa vieressään istuvaa/lepäävää henkilöä ja viittasi kommentillaan lennosta tulevan pitkän… Kun ihmiset reagoivat tähän julkiseen bodyshame-statukseen negatiivisesti ja kritisoivat sitä, päätyi se uutisoitavaksi ja Petterikin myönsi mokanneensa ja päätti pyytää anteeksi. Siis niiq ihan vilpittömästi. Sori siitä hei jos joku loukkaantui.

Viisikymppisten miesten ongelma?

Valitettavasti Petteri Järvisen kaltaisia miehiä on muitakin (epäilemättä myös naisia, mutta miehet ovat ylivoimainen enemmistö) jotka harrastavat erityisesti naisten ulkonäön arvostelua ja etenkin ns. bodyshamingia. Suurimmaksi osaksi muiden ulkonäön negatiivinen arvostelu ja jonkinlainen vihjailu huonommuudesta koskee lähinnä ylipainoisia naisia.

En tiedä mikä on se kipinä joka sytyttää erityisesti naisiin kohdistuvan läskivihan liekkeihin, ja miksi se suurimmaksi osaksi tulee yli viisikymppisiltä miehiltä? Toki tähän osallistuu kaiken ikäiset miehet, mutta tämä vanhempien ukkojen suunsoitto ylittää keskiarvon reippaasti ihan minun omalla kokemuksellakin. En tiedä voiko syynä olla mieshormonin vähentyminen, kunnon rapistuminen, oman kuolevaisuuden tajuaminen tai jonkinlainen katkeruus menetetystä nuoruudesta ja orastavasta impotenssista vai mistä, mutta jostain se naisviha ja erityisesti lihavien naisten vihaaminen kumpuaa. Jostain syvältä, ja siellä on pimeää ja haisee.

Lihavalle naiselle tulee muistuttaa että hän on lihava

Järvisen ”selfietä” ei selitä mikään muu kuin tarve pilkata ylipainoisia ihmisiä. Se, että hänen kohteikseen on valikoitunut naisia ja hän on tehnyt tätä aiemminkin viittaa selvään asenteellisuuteen, ja on silkkaa sinisilmäistä typeryyttä edes yrittää kuvitella tai kääntää asiaa muuksi.

Ikävä kyllä monet Petteri Järvisen kirjoitusten komppaajat (95% miehiä) eivät omaa tarpeeksi tunneälyä tai sosiaalisia taitoja ymmärtääkseen mikä siinä kuvassa ja kommentoinnissa oli oikeastaan se syvin ongelma. Itseasiassa, Petteri Järvisen Facebookkia selatessa minut valtasi aivan mieletön myötähäpeä kun bongasin kasan yli viisikymppisiä miehiä purkamassa läskivihaansa ilmoille. Omilla kasvoillaan, jotkut jopa työpaikkansa tiedot näkyen. Ei heitä hävetä. Se on heille ihan ookoo ja normaalia. Ylipainoisia naisia saa arvostella ja lihavaa naista pitää käskeä laihduttamaan, eikä isoperseiset saa ulista ja loukkaantua turhasta. Kas kun eivät sylje kadulla päälle. Ei kun, itseasiassa jotkuthan sylkevät, sekin on nimittäin nähty.

Näinpä taas niiden viisikymppisten miesten läskiviha pääsi valloilleen:

”Joillekin tulisi myydä lippuja vain lentorahtipuolelle.”
”Paskaako teille muijille mitään selittämään. Laihduttakaa!”
”Jokohan olisi hyvien isoperseisten ihmisten aika rauhoittua”
”Onneksi on toi rasvaimu? Saattaa jäädä tosin peräpää ryppyyn…”
”Näille lesbo-ulisijoille ei pidä antaa periksi. Olisit vaan ollut mies ja pitänyt isosti tulleen naisen kuvan.”
”Ihana huomata, että osa jaksaa näpytellä sokerisilla sormilla niiden seitsemännen ja kahdeksannen munkin välissä kuinka vaatii anteeksipyyntöä!”

Saara Sarvasta lainatakseni:

”Sitten kun lihavuuteen voidaan vihdoin suhtautua vähän vähemmän vihamielisesti, on paremmat ja tutkitusti toimivat tavat lisätä yksilön terveyttä ja hyvinvointia helpompi omaksua käyttöön. Niin kauan kuin lihavia ihmisiä hävettää syödä julkisilla paikoilla, käydä kuntosalilla, nauttia rannalla, olla baarissa tai istua lentokoneessa sen takia, että aina on olemassa riski joutua “selfien” taustalle ilman, että sitä saisi kyseenalaistaa tai pyytää selitystä, on keskustelukulttuurissamme jotain todella pahasti vialla.”

Queen Of Everything Instagramissa Bloglovinissa / Facebookissa
Snapchatissa käyttäjätunnus queenofeve1808

Laihdutus 200kg-150kg-130kg-90kg-150kg-130kg?

*Sisältää mainoslinkkejä

Näin minä olen laihduttanut

Kahdesta sadasta vauhdilla alaspäin ja itselleni ihannepainoon, noin 90kg joka näyttää omasta mielestäni 175cm varressani oikein hyvältä mikäli olen samalla myös urheilullinen. Muodokas ja kurvikas mutta ei varsinaisesti lihava. Juuri omaan kauneusihanteeseeni sopiva.

Mutta sitten en ole pystynyt pitämään sitä, ja olen taas alkanut lihomaan yhtä vauhdilla takaisin sinne mistä olen lähtenytkin, ja joutunut taistelemaan sen eteen etten palaa lähtöpisteeseen. Minun ongelmani on koko elämän pituinen laihdutuskuuri, ja sairastamani ahmintahäiriö (binge eating disorder) lisää haasteita matkalleni.

Laihdutus- ja painovapaa päivä

Tänään 06.05.2017 on Syömishäiriöliitto SyLi ry:n Älä laihduta -päivä.

”Laihduttamisesta on tullut jokapäiväistä. Naisista valtaosa on laihduttanut ja yhä nuoremmat tytöt kertovat yrittäneensä laihduttaa. Monet uskovat, että olisivat onnellisempia, jos olisivat hoikempia. Ikään kuin ihmisessä ei olisi muita tärkeitä ominaisuuksia.

Laihuudesta on tullut ihailtu itseisarvo: suurimmat pudottajat ja eniten laihtuvat ovat suuren yleisön silmissä sankareita. Meidän kulttuurissamme laihuuteen on alettu liittää määreitä kuten tehokkuus ja menestys. Lihavuuteen puolestaan liitetään laiskuus ja aikaansaamattomuus, jopa tyhmyys. Samanaikaisesti tämän laihuuden ihannoinnin kanssa, ylipaino ja lihavuus ovat Suomessa ja muissa länsimaissa lisääntyneet. Yhä useammat elävät tilanteessa, jossa eivät saa olla tyytyväisiä omaan kehoonsa, koska heidän ”kuuluu” olla toisenlaisia. Heidän ”kuuluu edes yrittää” laihduttaa.”

Jatkuva ulkoinen paine laihduttaa

Vaikka pääsääntöisesti olen ihminen joka ei jatkuvasti ajattele muiden mielipiteitä, on ympäristön ja yhteiskunnan paine laihduttamiselle ollut suuressa painoarvossa laihdutusyrityksiini. Kovinkaan usein laihdutusyritykset eivät ole lähteneet minusta itsestään ja omasta halustani, halustani olla hoikempi tai kauniimpi, vaan pikemminkin siitä etten kelpaa muille.

Mä oon laihduttanut 15 vuotta enemmän tai vähemmän ja jojoillut painoni kanssa satoja kiloja eestaas. Fitness-maailmaan ja suorittavaan yhteiskuntaan mahtuminen on ollut todella työn takana, mutta pari vuotta sitten lopetin sen laihduttamisen ja muiden miellyttämisen. Tällä hetkellä olen fyysisesti huonossa kunnossa mutta henkisesti paremmassa kuin pariin vuoteen. Nykyään olen armollisempi itselleni ja pyrin enemmänkin terveellisempien elämäntapojen omaksumiseen ja kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin kuin laihtumaan. Jos laihdun niin se tulee siinä sivussa, mutta se ei ole pääasia eikä enää mikään hinnalla millä hyvänsä asia.

Minua on arvotettu ulkonäköni perusteena ihmisenä, vaikka sama Eve olen olin sitten 50, 100 tai 150 kilon painoinen. Olen yhtä hyvä ja arvokas ihminen ylimääräisestä rasvavarastostani huolimatta, mutta minua ei kuitenkaan kohdella samalla tavoin kaiken painoisena.

”Kansainvälisen Älä laihduta -päivän tarkoituksena on herätellä ihmisiä kyseenalaistamaan laihduttamiseen ja painoon liittyviä päähänpinttymiä ja pakkomielteitä. Toivomme, että edes yhtenä päivänä vuodessa jokainen voi ja saa hyväksyä kehonsa sellaisena kuin se on. – Ei ole olemassa yhtä oikeaa kehonmuotoa ylitse muiden.”

Olen lopettanut laihduttamisen

En vain tänään, vaan kaikkina päivinä. En ole kahteen vuoteen enää ajatellut laihduttamista päivittäin, ja olen pystynyt olemaan laihduttamatta. Olen jämähtänyt paikoilleni tai jojoillut eestaas reilusti sadan kilon yläpuolella ahmintahäiriön tuomilla aalloilla, mutta olen kuitenkin vapautunut siitä pakonomaisesta tarpeesta laihtua ja alituisesta paineesta, se on ollut helpottavaa vaikka muuten en olekaan fyysisesti hyvässä kunnossa.

Tällä hetkellä pyrkimykseni on muuttaa elämäntapojani rauhalliseen ja ei vaativaan, syyllistävään ja laihtumiseen suuntaavalla tavalla, vaan pikemminkin tehdä parempia valintoja. Liikkua enemmän, juoda enemmän vettä, syödä terveellisempiä ruokia tai ainakin opetella syömään säännöllisemmin. Se on vaikeaa ja jo nämä yksinään ovat toisinaan ahdistavia asioita, mutta teen niitä kuitenkin terveyteni ja hyvinvointini takia.

Lisää Älä laihduta -päivästä Syömishäiriöliitto SyLi ry:n sivuilla.

Ps: Elloksella on Ellos Home* valikoimasta viikonlopun ajan 20% alennus joka kannattaa hyödyntää mikäli keväinen sisustuskärpänen on päässyt puraisemaan! Paljon ihania mattoja, sisustusesineitä, valaisimia, tekstiilejä ym. Ellos Homen valikoimaan pääset suoraan täältä*!

Queen Of Everything Instagramissa / Bloglovinissa / Facebookissa
Snapchatissa käyttäjätunnus queenofeve1808