A-Teema ja lihava Suomi

Saaran kanssa otettiin friendsie matkalla Tampereelle

Ottaisi nyt vaan itseään niskasta kiinni, lopettaisi selittelyt ja laihduttaisi!

Lihava ihminen ärsyttää.

Itseäni ärsyttää tyhmät ihmiset, ihan näin suoraan sanottuna. Sellaiset ihmiset ketkä eivät halua uskoa muita, eivät edes asiantuntijoita vaan pitävät mielipiteensä vaikka hautaan asti, siitäkin huolimatta että todistettavasti ovat väärässä. Yle kutsui minut torstaina Tampereelle Tohlopin studioille seuraamaan Läskimyytinmurtajien, Vaakakapinan ja terveydenhuollon sekä liikunta-alan ammattilaisten keskustelua lihavuudesta. A-Teeman Lihava Suomi -teemaista lihavuusohjelmaa koskien keskustelu ja palaute ohjelman jälkeen toi taas suuren joukon tällaisia mainitsemiani tyhmiä ihmisiä esille, vaikkakin nyt huomattavasti pienemmissä määrin kuin aiemmin.

Selkeästi jotkut ihmiset olivat jo jotain oppineet. Ne ihmiset jotka ennet ovat olleet hyvin vastahankaisia uskomaan heille lihavuudesta, lihavien itsensä kertomaa tietoutta ottivat onkeensa vasta kun ammattilaiset, niin ravitsemusterapeutit, lihavuuslääkärit kuin psykologitkin löivät hieman faktoja tiskiin ja toistivat lihavien itsensä kertomia asioita. Silti jäi vielä joukko kelle sekään ei riitä. On vain yksi ja ainoa oikea tapa. Lihavat eivät ole yksilöitä. Kaikkien pitää ottaa vain itseään niskasta kiinni, lopettaa laiskottelu, syödä vähemmän ja liikkua enemmän ja se on se ratkaisu, vaikka todistettavasti se on ollut se yksinkertaisin ratkaisu vain harvoissa tapauksissa.

Jokainen julkinen esiintulo on askel oikeaan suuntaan – vain niin voi muuttaa maailmaa

Me ihmiset ollaan erilaisia, niin henkisesti kuin fyysisesti. Meillä on erilaiset lähtökohdat, ympäristö, geenit, elintavat, henkinen kapasiteetti, ihan kaikki. Tämänhän luulisi olevan itsestäänselvyys, mutta ei se ole. Jotkut sitten ihmettelee miksi joku lihava ihminen menee telkkaan selittämään läskeistään ja miksi se Saara Sarvas koko ajan jauhaa lihavuudesta, jos kerran on niin hyvä olla niin miksi siitä pitää koko ajan toitottaa? Siksi sitä pitää toitottaa, siksi sitä pitää opettaa asiasta tietämättömille kun iso osa ihmisistä ei näitä itsestäänselvyyksiä jostain syystä ymmärrä. Maailma ei muutu jos kukaan ei nouse barrikadeille ja suostu keulakuvaksi ja äänitorveksi, oli se asia sitten mikä tahansa.

Siis mitä se bodypositivity oikein on?

Bodypositivity on monelle vieras käsite, niillekin keille sitä toistuvasti rautalangasta väännetään. Aina löytyy ihmisiä ketkä jatkavat jankutustaan, siis sitä että se on lihavuuden glorifiointia ja ylipainon ylistämistä ja jopa siihen kannustamista, samalla kun ylipainon riskejä vähätellään ja laihduttaminen käsketään lopettaa. Näinhän ei kuitenkaan ole. Nämä Vaakakapinan kaltaiset kehopositiivisuusliikkeet kuten Jenny ja läskimyytinmurtajat ajavat loppujen lopuksi ihan kaikkien asiaa kehon kokoon katsomatta, ei ainoastaan ylipainoisten. Ylipainoisuus mielletään pääasiassa epämiellyttäväksi ominaisuudeksi ja ylipainoiset saavat valitettavan usein negatiivista huomiota osakseen niin median, sosiaalisen median kuin myös kanssaihmisten toimesta. Sen täytyy loppua. Jokaiselle on suotava rauha oman vartalonsa suhteen.

Omia ajatuksia ylipainosta

Mä olen ollut hoikka ja normaalipainoinen ihminen, laihakin aikoinaan. Sitten myös lievästi ylipainoinen ja vaikeasti lihava, sairaalloinen, kaikkea jokaisesta kategoriasta ja vähän päälle, aina jojoillen eestaas. On kokeiltu kymmenet erilaiset laihdutuskuurit ja dietattu, välillä hyvin, välillä huonoin tuloksin. Nytkin taas ollaan hyvin lihavana, mutta vähemmän ahdistuneena kuin aiemmin eikä jatkuvalla laihdutuskuurilla.

Elämä menee sillä jatkuvalla laihdutuskuurilla hukkaan, etenkin kun sitä elää vihaten omaa vartaloaan, olleen aina tyytymätön näkymään ja eläen ajatuksella ”sitten kun olen laihtunut niin…”. Sitku-elämää elää todella moni ylipainoinen ihminen ja jättää tekemättä monia asioita. Sen lisäksi ettei itse ole tyytyväinen niin saa vielä ulkopuolisilta kuulla kuinka on merkityksetön ja epäonnistunut ihminen. Ruma ja ällöttävä läski. Myös ulkopuoliset ja ventovieraat muistavat siitä muistuttaa jatkuvasti, ihan vaikka kadulla, mutta vähintäänkin ainakin netissä.

Ollaan muuten tuon Venla-patsaan kanssa aika samiksia ;)

Minä en glorifioi lihavuutta saati halua pysyä ylipainoisena

Haluan laihtua, mutta en ikuisella laihdutuskuurilla, vaan elämäntapojani ja ajatuksiani pysyvästi muuttaen. Oppien hyväksymään itseni kaiken kokoisena ja olemaan jatkuvasti ahdistumatta ulkomuodosta. Se, että ohjelman miespuolinen ensihoitajalaihduttaja laihdutti vain ruoalla ja liikunnalla, sekä sillä kuuluisalla itsekurilla johtuu siitä, että se oli hänelle sopiva tapa. Hän on yksilö omilla taustoillaan, ihan kuten koko elämänsä jojoillut ja syömishäiriötaustainen Saara Sarvas. Ihan kuten minäkin tai joku muu. Meille kolmelle ei sovi samat tavat, joten miten ne sopisi miljoonalle? Turha siis hokea mantraa itsensä niskasta kiinni ottamisesta, kun monella ylipainoisella on taustalla paljon muutakin kuin pelkkä sohvan kasvaminen selkään ja mukavuudenhalua. Lihavuus on usein monen pienen asian summa ja monimutkainen yksilö. Vaikkei itse laihtuminen prosessina ole rakettitiedettä, on sen toteutuminen huomattavasti haastavampaa.

Yksi asia on ainakin varma. Jos ylipainoisia ihmisiä jatkuvasti syyllistetään, syrjitään ja solvataan, siitä harva saa puhtia ja pontta muuttaa elintapojaan. Itse olen Läskimyytinmurtajien ja ahmimishäiriöön liittyvän hoitoni myötä saanut paljon hyvää ja huomattavasti seesteisemmän olon kuin aiemmin. Nyt minulla on aidosti sellainen tunne että pystyn muuttamaan elintapojani ja se mitä teen, teen koko ajan pienin askelin, itseäni ahdistamatta. Tässä tavoitteena on tuloksen pysyvyys ja se, että saisin olla terve. Ulkonäölliset seikat tulevat vasta aika pitkällä perästä päin, eivätkä ole ensimmäisenä ajamassa taas jollekin typerälle ja varsin lyhytkestoiselle dieetille.

Katsoitteko te ohjelmaa ja herättikö ajatuksia? Ohjelma on nähtäväillä Yle Areenasta täällä!

Mikäli lihavuus-aihe kiinnostaa, muita ylipainoon ja laihduttamiseen liittyviä postauksiani voit lukea täältä:

Ainoa toimiva laihdutuslääke
Hulluimmat harhaluulot ahmimishäiriöstä
Laihdutus 200kg – 150kg – 130kg – 90kg – 150kg – 130kg?
Ylipaino ja ulkonäköpaineet

 

Queen Of Everything Instagramissa Bloglovinissa / Facebookissa

Veden avulla hoikemmaksi

Veden avulla hoikemmaksi – Terveemmäksi!

Veden avulla hoikemmaksi ei ole sama asia kuin että yrittää elää pelkällä vedellä. Vesi ei riitä ravinnoksi, mutta se on todella iso ja tärkeä osa ruokavaliota ja ihmiselle välttämätöntä. Mä valitettavasti olen aina juonut ihan liian vähän vettä, eikä oikein mitkään kikat ole saaneet mua innostumaan pysyvästi siitä veden juomisesta.

Nyt kun oma terveys on alkanut kiinnostamaan enenevissä määrin, on veden juomiseen ihan erilainen asenne. Se on helpoin ja yksinkertaisin asia jonka voin tehdä koskien omaa hyvinvointiani ja onneksi olenkin sen tehnyt, sillä muutokset ovat ihan parissa viikossa olleet huomattavia. Voisin jopa väittää, että ihan muutaman päivän riittävällä nesteytyksellä alkoi elimistö toimimaan ihan eri tavalla.

Lihavien pitäisi juoda enemmän kuin hoikkien

Niin. Lihavat ihmiset tarvitsevat enemmän vettä kuin sellaiset, jotka ovat hoikempia. Lihavien voi olla myös vaikeampi juoda niin paljon kuin juuri heidän pitäisi ja se on kyllä huomattu. Vedellä voi kuitenkin olla aika merkittäväkin rooli painonhallinnassa siinäkin mielessä, että jos ylipainoiset ihmiset juovat vettä ennen ruokailua, he usein myös syövät vähemmän kuin ilman vedenjuontia. Usein myöskin jano tulkitaan väärin näläksi ja mielitekoja syntyy paljon enemmän mikäli kroppa ei ole hyvin nesteytetty.

Tiedän että urheilijat ja monet fitness-ihmiset juovat helposti 4-5 litraa vettä päivässä, mutta todellisuudessa vähempikin riittää. Moni ihminen ei juo vettä laisinkaan, vaan neste tulee päivän aikana muutamasta kahvikupposesta ja ruokajuomasta. Tämä on valitettava fakta. Puolitoista litraa tai kaksi litraa päivässä on monelle keskimäärin ihan hyvä määrä nestettä ja tuossa määrässä on mukana myös ruuasta saatu neste, jota kertyy helposti lähes litran verran. Erityisen hyväksi painonhallinnalle ja terveydelle muutenkin on syödä runsaasti vettä sisältäviä kasviksia, itselläni kurkkua meneekin aika tavalla.

On olemassa yksinkertainen tapa tarkistaa, juotko tarpeeksi vettä

Se selviää tarkastelemalla oman virtsan väriä. Jos virtsa on väriltään hyvin hailakan keltaista, juot tarpeeksi. Jos virtsa on tummankeltaista, olisi todennäköisesti tarpeen lisätä veden juontia. Tässä ei kuitenkaan kannata alkaa kilpailemaan, sillä väritön virtsa ei ole mikään hyvä tavoite…

Oma fiilikseni on ollut ihan erilainen kun olen alkanut juomaan tarpeeksi vettä. Miten? Ostin omasta mielestäni todella kauniin ja sisustukseen sopivan juomapullon jota on helppo kuljettaa mukana kaikkialle. Täytän pulloa myös jääpaloilla jolloin vesi pysyy pidempään kylmänä. Toisinaan lisään mauksi sitruunan viipaleita, mutta parhaimmillaan vesi on hyvää sellaisenaan, jääkylmäksi jäähdytettynä.

Itselleni mikään lasikannu jääkaapissa ja lasista siemaileminen ei täytä lähellekään päivittäistä veden tarvettani, mutta tuo mukana kuljetettava, niin yöpöydälle, olohuoneeseen kuin käsilaukkuunkin mahtuva kaunis juomapullo on se juttu joka pitää mut freesinä.

Kannattaa kokeilla mitä veden juominen tekee jos on jäänyt liian vähälle. Väitän että freesi olo valtaa nopeasti ja aineenvaihdunta toimii paremmin. Sen kyllä huomaa hyvässä olossa!

Queen Of Everything Instagramissa Bloglovinissa / Facebookissa