Henkeäsalpaava elämys – Ronda

Ronda tuntui jalkapohjissa asti

Huimat korkeuserot, mielettömät rotkot, upeat vanhat espanjalaiset talot sekä kulttuuri ja historia ovat Rondan valtteja. Jo itse matka Andalusiassa, Malagasta noin puolentoista tunnin ajomatkan päässä sijaitsevaan 36 000 asukkaan Rondaan on upea elämys. Rondan kaupunki on korkealla ylätasangolla Málagan provinssissa ja sinne päästäkseen on edessä ajomatka huikeissa vuoristomaisemissa Serranio de Rondan mutkittelevilla vuorenrinteillä.

Maantieteellisten seikkojen takia Ronda oli pitkään vähän eristyksissä, mutta nykyisin Ronda on todella suosittu matkailukohde. Rondaan järjestetään paljon päiväreissuja ja viikonloppureissuja muista Aurinkorannikon kohteista, ja busseja kulkee päivittäin Rondaan. Me reissasimme Autokatista saamallamme autolla itsenäisesti ja kuskin paikalta voin kertoa ajomatkan olleen huisin jännittävä. Matka kohti Rondaa on mieletön kokemus ja siinä saa tuntea, kuinka henki on vain hiuskarvan varassa. Tai taitavan ja tarkkaavaisen kuskin, sillä ne matalat tienvarsikaiteet eivät pidättele Thelma&Louise elokuvan lopulta ja syöksymiseltä rotkoon, eihän niitä edes ollut kaikkialla!

Ronda oli kaikkineen aivan henkeäsalpaava elämys ja sellainen kokemus, jota ei Espanjan lomalla kannata missata. Niin kauniita maisemia en ole koskaan ennen nähnyt, ja nämä maisemat eivät pelkästäneet näkyneet vaan tuntuivat vatsanpohjassa ja aina jalkapohjissa asti. Neljäkymmentäkaksi kilometria kapeahkoa vuorenseinämiä kulkevaa mutkittelevaa tietä, jylhiä vuoria, vuoroin karua ja vehreää maisemaa sekä jyrkänteitä ja rotkoja toivat tunnelmaa torstaihimme. Rondan reissu on jo itse ajomatkallaan kaikki toiveet täyttävä ja kokemuksena täysi kymppi. Enempää en voi hehkuttaa enkä saanut kuviin vangittua sitä kaikkea, tuo paikka on pakko kokea.

Kauniita rakennuksia ja vehreitä puistoja

Henkeäsalpaavan upeassa vuoristossaä sijaitseva Rondan valkoinen kylä kohoaa noin 750 metriä merenpinnan yläpuolelle ja sen halkoo yli sata metriä syvä El Tajo-niminen rotko. Rotko erottaa Rondan uuteen ja vanhaan kaupunkiin joiden välille on rakennettu mahtipontisen näköinen kaarisilta Puente Nuevo. Sillalta avautuu mahtavat näkymät rotkoon ja ympäröivälle maaseudulle.

36 000 asukkaan Ronda on kuuluisa monista asioista sijaintinsa lisäksi ja täältä löytyy mielenkiintoista tutkittavaa moneen makuun. Vaikkakin kaupungissa käy paljon turisteja, ei meidän aikana missään ollut mitään tungosta ja meno oli varsin leppoisaa. Kaduilla oli tilaa kävellä ja autonkin saimme hyvin parkkihalliin, ei siis mitään ongelmaa.

On kirkkoja ja museoita, puistoja ja sisäpihoja. Tuolla voi viettää hyvin päivän tai parikin jos haluaa kierrellä kaikki nähtävyydet, joista suosituimpia ovat mm. Santa Maria la Mayor-kirkko ja kaunis Palacio de Mondragón -palatsi vuodelta 1314. Rondasta löytyy ikiaikaista arkkitehtuuria, huimaavia korkeuseroja ja Rondassa on myös yksi Espanjan vanhimmista ja kauneimmista härkätaisteluareenoista, 1784 rakennettu Plaza de Toros ja sen sivussa on myös museo.

Puente Nuevo

Rotkon reunalta on pahimmillaan 120 metrin pudotus ja talot ovat rakennettu aivan El Tajo rotkon reunalle niin, että joistain taloista jos ikkunasta sylkäisee, lentää se yli 100 metriä rotkon pohjalle. Minä en ainakaan uskaltaisi asua tuollaisissa taloissa jotka sijaitsevat millilleen rotkon reunalla. Huh, jo pelkkä ajatus huimaa.

Rotkon yli kulkeva silta romahti vuonna 1735, vain kuusi vuotta valmistumisensa jälkeen ja siinä onnettomuudessa kuoli noin 50 ihmistä. Nykyisin paikalla oleva Puente Nuevo on siis uusi silta joka on valmistunut 1793. Noin sata metriä pitkä silta sijaitsee rotkon syvimmässä kohdassa ja sieltä avautuu henkeäsalpaavat näkymät Guadalevín-joen synnyttämään rotkoon.

Tuon rotkon reunalla seisominen ja alas katsominen, sekä mahtavat maisemat molempiin suuntiin olivat jotain ihan uskomatonta. Jos aikaa ja fyysistä kuntoa riittää, voi rotkon reunalta päästä myös alas  Camino de los Molinosin tietä pitkin. Alhaalta käsin El Tejo -rotko pääsee todella oikeuksiinsa ja keväisin upea kukkaloisto värittää kuilua ympäröivää luontoa. Camino de los Molinosin reitin pääsymaksu on vain muutaman euron, joten mistään kalliista huvista ei ole kysymys.

Niin, mitäpä tässä enempää selittelemään. Kuvat ehkä kertoo jo jotain, vaikkei se kaikki upeus kameran linssin läpi ikuistu samalla tavalla kuin itse paikalla olleena. Suosittelen ehdottomasti tätä paikkaa edes päiväretkeksi, sillä minuun se teki ihan lähtemättömän vaikutuksen. Seuraavaksi Espanjaan tullessa haluaisin viettää Rondassa ainakin yhden yön, jotta aikaa on paremmin tutkia ympäristöä ja näen sillan ja rotkon myös auringonlaskun aikaan sekä illalla valaistuna.

Korkeanpaikankammoisille tämä kaupunki ja puolentoista tunnin ajomatka sinne voi olla aikamoinen kokemus, mutta pelot kannattaa voittaa. On siellä niin kaunista!

Jos haluat seurata matkaani ja meininkiä vielä hetken niin pysy kuulolla blogissa ja siirry virtuaalisesti Espanjaan mun Instagram Storyissä. Eli laitappa queenofeve seurantaan!

♡ SEURAA MINUA ♡

Instagramissa Bloglovinissa / Facebookissa

Puerto Banus ja yks miljonääri mulle kiitos!

Päiväretki Puerto Banus ja Marbella

Puerto Banus ja Marbella oli meidän viikonlopun retken suuntana. Molemmat kohteet ovat todella kehuttuja ja hehkutettuja, joten mekin päätettiin sitten lähteä seikkailemaan sinne suuntaan sunnuntaina. Fuengirolasta Marbellaan ja Puerto Banukseen on noin puolen tunnin ajomatka joka taittui rivakasti kauniista maisemista nauttien. Moottoritie kulkee lähellä merenrantaa, ja aina välillä toiselta puolen pilkistelee turkoosinsinisenä kimmeltävä meri ja toisella puolen upea jylhä vuoristo. Se täällä onkin kivaa kun maisemat on niin kauniita. Mikäs siinä palmupuiden verhoamia teitä ajellessa, auringon paistaessa.

Retkeily omalla autolla

Vuokra-auto meillä on koko kuukaudeksi hankittu Autokatista yhteistyöllä ja vaikka itse Fugessa voisikin kätevästi kävellä paikasta toiseen, niin kyllä se oma auto on todella luksusta ulkomailla. Me ollaan jo päästy tekemään useampia reissuja kauemmaksikin ja muutenkin tehty sellaista maisema-ajelua, mitä ei ilman autoa tulisi tehtyä. Ollaan käyty Mijas Pueblossa jonne palataan vielä tämän reissukuukauteni loppupuolella toistamiseen (niin ihana paikka se oli), viime viikolla käytiin Esteponassa ja Cadizin maakunnassa San Roquessa ja Sotograndessa eräissä yksityisjuhlissa ja nyt sitten tämä Marbellan ja Puerto Banuksen reissu. Vielä varmaan tulee käytyä ainakin Benalmadenassa ja Ronda on ihan ehdoton. Kivahan se on kun niin kätevästi omalla autolla pääsee paikasta toiseen!

Puerto Banus

Mutta niin, takaisin Puerto Banus -retkeemme! Marbellasta noin kuuden kilometrin päässä oleva Puerto Banus on ylellinen ja rikkaiden suosima huvipursisatama, jonka varrella on kalliita merkkiliikkeitä ja ravintoloita. Huvipursisatamassa voi bongata upeiden jahtien lisäksi myös hemmetin kalliita ja hienoja autoja, myös joitain todella harvinaisuuksia. Siinä, missä monet ihmiset kuvauttivat itsensä huvipursien edustalla, olivat myös kalliit autot suosikkikohteita valokuvan ottamiseen, mutta oli siellä muutakin kuvattavaa.

Kaunis paikka

Mun mielestä yleisesti Puerto Banus oli tosi kaunis paikka. Ihme ja kumma, siellä oli myös todella hiljaista! Me olimme paikalla siis sunnuntaina, eikä mihinkään tarvinut jonotella ja muutenkin oli tosi kuollutta. Toki kaikki liikkeetkin olivat kiinni, mutta ei me oltu mitään menossa ostamaankaan, ainoastaan ihailemaan maisemia ja katsomaan, että millainen paikka se nyt sitten oikein on.

Sää oli ihan mieletön. Aika tyyni, vain pieni tuulenvire ja aurinko paistoi silmiin niin, että häikäisi. Ihanan lämmin, noin +27 astetta ja sai ihan kaikessa rauhassa kulkea ja ihmetellä ympärilleen. Kyllä sitä tuli mietittyä, että mitäs jos voittais jossain eurolotossa jonkun jackpotin ja 50 miljoonaa. Saisiko sillä jonkun pikku paatin ja purteloisen, tai edes vuokrattua hetkeksi jonkun ja elettyä leveää elämää aurinkorannikolla? Sopis mulle.

Huvipursisatama

Satamaa olisi voinut kävellä pidempäänkin ympäriinsä ja ihailla huvipursia ja kalliiden merkkiliikkeiden ikkunoita, mutta se ei nyt oikein ollut se juttu. Kun näki ne 5-10 isoa ja upeinta huvijahtia niin loput oli samanlaisia, tai vaan pienempiä. Mulle se oli aivan riittävää.

Musta batmobile, tai siis bat yacht tai mikä nyt onkaan iski hyvin silmään muuten täysin valkoisten alusten seasta. Siinä oli tyyliä, mä voisin nähdä itseni tuossa pehmustetulla patjoista tehdyllä patiolla loikoilemassa varjossa ja näpytellen blogia läppäri sylissä. Kukahan tuon veneen omistaa? Onko se sinkku ja kelpaiskohan hieman tuhdimpi ja vanhempi suomalainen emäntä? Ei taida olla saumaa… Haha.

Yhteenveto reissusta

Puerto Banus oli paikkana aivan ihana ja seuraavan kerran kun Espanjaan tulen, niin varmasti vierailen uudelleen ja vietän tuolla koko päivän ihan kaikessa rauhassa. Marbella sen sijaan oli meille täysi pettymys, ei oikein löydetty mitään, parkkipaikkoja ei ollut missään, kaikkialla oli täyttä, tungosta ja ihan kamalaa ja koko Marbellan väki liikenteen tukkona, joten sen osalta matkamme oli aikalailla farssi. Valehtelematta puolitoista tuntia ajeltiin autolla ympyrää nälkäkuoleman partaalla ja pissahädän armoilla, kun mikään ei oikein ottanut onnistuakseen.

Puerto Banus sai meidän poppoolta arvostelun 4/5 ja Marbella 1/5. Ei ehkä ihan kokonaan Marbellan syy, mutta nyt olivat tähtien asennot väärät ja kuu vinksallaan sitä reissua ajatellen, eikä mikään asia ollut kohdallaan saati onnistunut puoliksikaan. Kiitos kuitenkin kauniin Puerto Banuksen, ei reissu ollut turha. Sitä voin suositella muillekin, ehdottomasti käymisen arvoinen paikka!

Jos haluat seurata matkaani ja meininkiä niin pysy kuulolla blogissa ja siirry virtuaalisesti Espanjaan mun Instagram Storyissä. Eli laitappa queenofeve seurantaan!

♡ SEURAA MINUA ♡

Instagramissa Bloglovinissa / Facebookissa