Varo Tomi Björck!

Seuraava Masterchef on kehitteillä…

Kyselin muutama posti takaperin ruokavinkkejä arkeen, ja bataatit olivat kovassa huudossa kommenttiosiossa. Mitään selkeää reseptiä perinteisiin bataattiranskalaisiin ei kukaan laittanut, mutta onneksi meillä on Google. KVG ja ei kun asiaan!

Siinä ne hirveet jöötit nyt on… Isoja jötkäleitä odottamassa valmistelua. Bataattia olen kyllä syönyt mutta en koskaan itse valmistanut, eli nyt todellakin ollaan jännän äärellä. Vaan sehän on kuulemma tosi helppoa, ei siis mitään hätää vaan hihat heilumaan!

Hemmetin vaikeita kuoria, tai sitten se johtuu siitä etten ole kuorinut perunoitakaan varmaan viimeiseen kahteen tai kolmeen vuoteen. Vierasta puuhaa tommonen nylkeminen ja kauheeta silppua tuli. Sitten mä veistelin kuin olisin jotain puuta vuollut eli itsestäni poispäin, ja jostain kumman syystä se kuoriminen sujui paljon jouhevammin niin. Olikohan mulla joku ihmeellinen toispuoleinen kuorimaveitsi? Luulen että kynnellä kaapimalla olis tullut ihan sama tulos :D

Lätkin bataattisuikaleet pussiin, perään hieman öljyä ja sekaan ripottelin mausteita. Suolaa, cayennepippuria, cajunmaustetta. Ei paljoa, vain vähäsen ettei alkuperäinen maku peittyisi. Ja ihan summamutikalla mitään mittailematta. Sinne vaan kaikki sekaisin ja ravistelua, kyllä se siitä.

Googlen ohjeet osasi kertoa että bataattiranskalaisia ei kannata heitellä pellille mitenkään huolimattomasti ja sekaisin, vaan ne tulisi järjestellä riveihin mikäli ei halua niiden jäävän lötköiksi. Useissa ohjeissa oli että 250 astetta ja 30min, mutta tämä tuntui minusta niin hurjalle että laitoin vain 225 astetta ja kellon soimaan 25 minuutin kohdalla, ihan noin niin kuin varmuuden vuoksi.

Emmä tiedä mikä varmuuskytkin tässä sitten kuitenkin jäi pois, sillä vaikka paistoin bataattiranskalaisia Googlen mukaan alilämmössä ja lyhyemmän aikaa, niin ne perkeleet kaikesta huolimatta paloivat. Joka ikinen oli pikimusta vähintään joltain reunaltaan, ja käry keittiössä oli kauhea. Hieman huolestuttavaa se olikin kun ennen kellon soimista jo 20min kohdalla aloin haistelemaan että heeeeeeetkonen…

Noh, aina ei voi voittaa, ei ees joka kerta. Puolikkaan bataattiranskiksen maistoin ja se onnistunut 1cm pituinen kärventymätön siivu oli hyvää. Kokeilen uusiksi. Miten ihmeessä te muut saatte nuo valmistettua?

Tässä juuri tätä blogia kirjoittaessani Hugge tuli salilta kotiin ja heti alkoi huutelu eteisestä ”ONKO TÄÄLLÄ PALANUT JOKU? HUH HUH MIKÄ KÄRY!” ja ukko ryntäsi aukomaan ikkunoita. Jep, pieni käry on, ja siis HUOM. tuosta tapahtumasta on jo tunti. Nyt on olo kuin mestarikokilla konsanaan… :D

Vaan ei jäädä suremaan epäonnistumisia, iloitaan sen sijaan onnistumisia! Eilen leivoin pitkästä aikaa, sämpylöitä pyöräytin ihan Ex Tempore! Näytti ensin pahalle…

Mutta lopuksi näytti tosi hyvälle :) Ja etenkin maistui hyvälle! Sämpylät duunasin näin yksinkertaisella tyylillä:

5dl vettä (kuumempaa kuin kädenlämpöinen)
1pss kuivahiivaa
3dl Nalle neljän viljan puurohiutaleita
6dl puolikarkeita vehnäjauhoja
1tl suolaa
1dl öljyä

Kaikki vaan sekaisin, jauhoja meni tuntuman mukaan. Mun piti laittaa normaaleja kaurahiutaleita mutta hölväsin vahingossa meidän puuropurkista :D No ei se mitään… Ei oo niin nökönuukaa. Hiton hyviä sämpylöitä tuli! Uunissa paistelin 225asteessa jonkun 20-25min, niin että näytti kauniin värisiltä niin pinnasta kuin pohjastakin.

Ja ei kun syömään :)

Eve / Queen Of Everything

3 vastausta artikkeliin “Varo Tomi Björck!”

  1. Hei määki haluun tietää ton bataattiranskisten salaisuuden! Ite nimittäin koitin yks kerta kans ja kerkesin ehkä vartin niitä pitää uunissa puolen tunnin sijaan ja ihan mustia oli kaikki. Ollaa vissii yhtä hyviä tässä molemmat…: D

  2. Kokeile seuraavan kerran paksumpia lohkoversioita. Luulenpa et noi on ihan liian ohkaisia ja sais olla lämpöä vähemmän. Me tehdään aina lohkobataatteja, hemmetin hyviä! Samoilla mausteilla kuin säkin, chiliä saa olla reilusti!

    Mä taidan tänään tehdä browniekakkua ja sämpylöitä, kipeenähän voi syödä lihomatta mitä vaan….

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta