Nora Yrjölä vs. Fitnessbuumi 6-0

Nora Yrjölä oli maanantaina 07.10.2013 kirjoittanut Kodin Kuvalehteen varsin mielenkiintoisen ja keskustelua herättävän jutun. Jos et ole vielä lukenut sitä niin tekstiin pääset TÄSTÄ!

Kirjoitus itsessään on varmasti aika kärkäs, yleistävä ja joidenkin mielestä varmasti jopa saarnaavan oloinen, mutta tämän kaiken ohittamalla siellä on kyllä selkeä totuuden siemen. Itse olen välillä kauhuissani (no en oikeasti mutta tajusitte kyllä) kaikesta tästä Bikini-villityksestä ja nuorten tyttöjen sokeudesta. Fitness ei todellakaan ole enää pelkästään mikään hyvä juttu ja terveellinen elämäntapa, vaan monen kohdalla ihan jotain muuta = suorituskeskeisyyttä, stressiä ja oman kehon ajamista loppuun, vaikkakin sen pitäisi olla hyvinvointia. Hyvä vaan että Nora uskaltaa ravistella ja muistuttaa sen ”rahka on mun lempiruokaa ja fitness on ihqdaa”-mantran ohella myös kolikon kääntöpuolesta.

Itse näen että terveelliset elämäntavat ovat todella hyvä asia. Ylipainoiselle sohvaperunalle (kuten esim. itsekin olen) tällainen elämäntapamuutos on enemmän kuin tervetullut, sillä säännöllisen ruokarytmin ja terveellisen ruokavalion noudattaminen sekä aktiivinen liikkuminen reilulla levolla ovat juurikin niitä asioita joita ihminen tarvii oman hyvinvointinsa edistämiseksi. Opetellaan syömään useammin mutta vähemmän kerralla, ravintorikkaampaa ruokaa, sitä mistä saa energiaa ja muokataan kehoa terveellisempään suuntaan. On hienoa että myös vastaavasti entiset alipainoiset laihuuden ihannoijat ja skinnyfat-ihmiset miettivät pelkkien omenan kaloreiden sijaan ravintoarvoja kokonaisuudessaan, opettelevat syömään enemmän pelkäämättä lihomista, ja saavat hyvää fiilistä ja jaksamista elämäänsä. Fitness voi kuitenkin olla etenkin anorektisilla ihmisillä riippuvuuden siirtämistä toiseen: Tarkat ruoka-ajat, tarkkaan määritellyt ruoka-aineet, tarkat säännöt kaikkeen. Saa säännöstellä ja dietata ihan urheilun nimissä.

Tiedän että osaa fitnesspiirien ihmisistä Noran kirjoitus ärsyttää, mutta siltikään sitä ei voi ohittaa paskapuheena. On hienoa että on olemassa jokin terveellinen buumi, mutta kaiken sen terveellisyydenkin saa siitä halutessaan tai tyhmyyksissään pilattua. Henkisten loppuun palamisten ja kilpirauhasvaivojen buumia odotellessa…

Eve / Queen Of Everything

7 vastausta artikkeliin “Nora Yrjölä vs. Fitnessbuumi 6-0”

 1. Heip!
  Sinä olit mun mielestä nyt hyvin asiasta kirjoittanut. Kuitenkin myönnän että kuulun niihin jotka ärsyyntyy tai joita häiritsee se kun jostain asiasta kirjoitetaan kovin mustavalkoisesti, oman + muiden joilla samanlainen kokemus mukaan. On toki hyvä tuoda esille lajien riskejä ja ongelmia, joita löytyy lajista kuin lajista, jotta niitä osattaisiin varoa ja tunnistaa ajoissa mikäli jotain häikkää alkaa esiintymään. Itse harrastin joskus ballettia eikä sekään mielestäni kovin terve laji välttämättä ole kun se viedään äärimmilleen… Kun fitnessbuumi kasvaa kokoajan on hyvä että puhutaan niistä vaaroistakin, koska asioita voidaan tehdä monella tavalla ja buumin myötä monenmoista 900 kalorin dietti- + muuta järjettömyyttä tulee enemmän…. Mutta ikävää puhe on mielestäni silloin kun annetaan käsitys että laji on kaikille vaaraksi, kaikille se aiheuttaa aineenvaihdunnan ja hormoonitoiminnanhäiriöitä ja että laji on vain itsetuntoa tai jotain muuta paikkaaville. Asiat eivät kuitenkaan ole näin mustavalkoisia ja tätä en kohdista sinuun, kuten alussa mainitsit, sinä olet onnistunut nyt aihetta käsittelemään monipuolisemmin ja leimaamatta lajia ja sen harrastajia :)
  Mitä anoreksiaan tulee ja siihen että laji on entiselle anorektikolle vain uusi pakkomielle, niin joidenkin kohdalla ehkäpä kyllä. Entä aiheuttaako laji sitten anoreksiaa? Itse ajattelen että anoreksian takana on aina jokin muu ongelma (henkinen kenties?) ja vaikka anoreksiasta selviäsi niin mikäli taustalla olevaa syytä ei ole ratkottu, niin anorektikko hakee jonkun muun purkutavan/pakkomielteen, fitneksen sijasta se voi olla yhtä hyvin juokseminen.
  Fitness-lajien harrastajien pitää usein puolustella lajiaan ja harrastustaan, se toisaalta pistää harrastajan itsekin miettimään asioita, mutta onhan se joskus puuduttavaakin ja ikävää sontaa saa joskus niskaansa…. Jotta tietämys ja ymmärrys lajista kuitenkin kasvaisi tarvitaan tietoa toki vaaroista ja ongelmista, mutta myös onnistumistarinoita. Asioita voi tehdä niin monin tavoin ja jokaisen kroppa reagoi yksilöllisesti erilaisiin asioihin. Kropan kuunteleminen täytyisi tämän lajin kuin myös muiden urheilulajien parissa osata, varsinkin silloin kun se ei jää vain pieneksi harrastukseksi. :)
  Terkuin maratonkommentoija :D

  • Ihana maratonkommentti, kiitos siitä :)

   Mustavalkoisuus ja liika yleistäminen varmaan saavatkin väen takajaloilleen ja niskakarvat pystyyn. On ikävää jos itse kokee saaneensa lajista paljon hyvää ja sitten tulee tunne että joku toinen suorastaan mustamaalaa sitä niin, että itse joutuukin asettumaan puolustajan asemaan.

   Monet urheilulajit ovat äärimmilleen vietyinä aika rankkoja, jotkut jopa vaarallisia, mutta jos niistä ei ole mitään yleistä buumia ja nuorison muoti-ilmiötä kehitteillä, ei asia ole ihan verrannoillinen. Esim. itse kokisin myös kehonrakennus-buumin nuorten miesten keskuudessa hieman vaaralliseksi (poisluetaan tästä shortsisarjalaiset ja Classic Bodybuilding), sillä perinteinen kehonrakennus on usein kaikkea muuta kuin terveellinen laji, vaikka siinäkin kaiken tekisi oikein.

   Hyvä vaan että keskustelua syntyy, niin puolesta kuin vastaan. Ehkä siinä kaikkien kannat tulee kuuluviin ja sekä positiiviset että negatiiviset puolet tulee ymmärretyiksi :)

  • Ihana Outi, kirjoitti kaiken juuri niinkuin minä sen ajattelen. Onneksi en ole pohdintojeni kanssa yksin.
   Ja Evelle kiitos mahtavasta blogista =)

 2. Lyhyt mutta ytimekäs kannanotto. Oon samaa mieltä sun kanssa, ei todellakaan oo aina tervettä ja osa naamioi tolla jopa ne entiset vaivansa eikä ees oikeasti parane. Lihaville tää on yleensä aina hyvä muutos, mutta just esim. anorektikoille se on helposti lisää samaa häiriökäytöstä. Onneksi suurimmalle osalle se kaiketi kuitenkin on terveellinen elämäntapa :)

 3. Pakko kommentoida sen verran, et voi tää olla myös tapa alipainoselle hankkia lisää painoa ;) Nimim. Juurikin sillä tiellä… :)

  • Kyllä vaan! Niin kuin itsekin tuossa kirjoitin niin joillekin alipainoisille ja etenkin ylipainoisille tämä voi olla oikea tie :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta